U trendu

4 apsolutno najgore namirnice za žgaravicu

Nakon što je nedavno objavljeno da žgaravica povećava rizik od raka jednjaka, poraslo je interesovanje javnosti za prevenciju neprijatnog osećaja žarenja i peckanja, koji se najčešće javlja nakon konzumacije određene hrane.

Ako još uvek niste ustanovili koje namirnice vam uzrokuju refluks kiseline, u nastavku donosimo spisak najčešćih okidača.

Začinjena hrana

Ako živite avanturistički, dvaput razmislite hoćete li to preneti i na svoje kuvanje. Začinjena hrana sadrži kapsaicin, jedinjenje koji može iritirati sluzokožu vašeg jednjaka i uzrokovati da hrana duže stoji u vašem želucu, povećavajući žgaravicu.

Pikantne začine zamenite blažima kao što su so, ruzmarin, origano, majčina dušica, bosiljak i đumbir.

Pržena hrana

Pržena hrana nije dobra za zdravlje, posebno za srce. Hrana s visokim udelom masti, poput pržene hrane, stimuliše žučne soli koje iritiraju jednjak i mogu olabaviti sfinkter koji štiti vaš jednjak od pojačane želudačne kiseline.

Citrusi

Iako su citrusi bogati vitaminom C, narandže, limun i grejp nisu naročito blagi prema gornjem gastrointestinalnom traktu. Budući da imaju visok udeo limunske kiseline, citrusi mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline koja je ključni krivac za osećaj gorenja u grudima.

Kafa i kofein

Kafa daje energiju i pomaže nam da se bolje koncentrišemo, ali istovremeno može da poveća nivo kisele želudačne sekrecije i opusti donji ezofagealni sfinkter, što omogućuje kiselinama da se vrate u jednjak.

Ako se borite sa žgaravicama, pokušajte postupno da smanjite kafu i odaberite napitke s niskim sadržajem kofeina kao što su kafa bez kofeina, čaj ili voda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar