U trendu

5 zlatnih saveta nutricioniste: Kako da jedete hleb i ostanete vitki

Ljudi koji žele da smršaju često se najpre odreknu hleba i peciva. Hleb je pun ugljenih hidrata koji navodno uzrokuju gojenje. Ali, ta ideja je odavno zastarela.

„Zabrana ugljenih hidrata, naročito onih koje volite, može dovesti do velike žudnje za hranom“, upozorava nutricionista Liza Moskov.

Prema njenom mišljenju, postoji pet načina da održite liniju i kada uživate u ukusnom hlebu.

Birajte hleb bogat vlaknima

I u hlebu ima vlakana. Daju osećaj sitosti, regulišu šećer u krvi i pomažu stvaranju energetskog deficita kako bi se sagorevale masti.

Zbog toga, kada kupujete hleb, pazite da ima visok sadržaj dijetetskih vlakana. Prema Moskov, tri do pet grama po porciji hleba je idealno.

Izbegavajte hleb sa puno šećera

Vredi pogledati sastojke. Često se u hleb dodaje puno šećera, naročito u pakovanom isečenom hlebu. Visok udeo dodate fruktoze i kukuruznog sirupa odbacuje dobra svojstva dijetalnih vlakana.

Oni osiguravaju brzi porast nivoa šećera u krvi. Ali, ono što brzo ide gore, brzo se i spušta. Nizak nivo šećera u krvi tada brzo uzrokuje želju za hranom. Kako biste izbegli ovaj začarani krug, pazite da hleb bude pet grama ili manje šećera po porciji hleba.

Koristite celovite žitarice

Beli hleb je veoma ukusan, ali ako ne možete bez hleba, trebalo bi da se odlučite za celovite žitarice. U slučaju visoko obrađenih žitarica, gube se mnoge hranjive materije, vlakna i vitamini.

Celovite žitarice imaju još jednu prednost: sadrže više belančevina, koji su važni za izgradnju mišića, a time i za gubitak masti, piše Miss7.

Savet Lize Moskov: kad kupujete hleb, obratite pažnju na hleb od integralnog brašna i nemojte da vas zavaraju reklamni trikovi poput „sportskog hleba“.

Sve je u kombinaciji

Ako ne možete bez hleba, kombinujte ga sa nemasnim belančevinama i zdravim mastima. Tako ćete duže ostati siti, i možete uživati u zdravoj ishrani.

Pomešajte krišku hleba s piletinom, tunjevinom ili jajetom. Zdrave masti možete naći u bademovom musu, humusu i avokadu, na primer.

Nemojte kombinovati previše ugljenih hidrata

Pazite da u obroku ne bude previše ugljenih hidrata. Testenina, hleb i krompir odjednom su malo previše. To je naročito važno „ako ste jako osetljivi na ugljene hidrate“, kaže Liza.

Bolje bi bilo da ravnomerno rasporedite važne ugljene hidrate tokom dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar