50 puta je bolji od običnog meda, a dovoljna je samo 1 kašičica dnevno

Sve više ljudi traži manuka meda, za koji mnogi stručnjaci kažu da kašičica istog deluje na organizam kao 50 kašičica običnog meda.

Med je bolja alternativa šećeru, poznat i kao preparat za jačanje imuniteta. Da biste u potpunosti iskoristili prednosti meda, trebalo bi da ga koristite redovno i zapamtite određena pravila. Postoji mnogo sorti koje se razlikuju po ukusu, konzistenciji i boji. I iako je proizvod pčela izuzetno ukusan i ima zdravstvena svojstva, manuka med postaje sve popularniji. Jede ga i Novak Đoković.

Šta je manuka med?

Manuka med je jedan od najskupljih medova na svetu i ima blago gorak ukus. U proseku, med sa 100 mg/kg košta oko 6.000 dinara, ali cena meda sa 500 mg/kg metilglioksala iznosi više od 16.000 dinara za pola kilograma. Njegova visoka cena je rezultat najmanje nekoliko faktora. Glavni je da se pravi od grmova čaja manuka, koji cvetaju samo 4 nedelje.
Pored jako ograničenog vremena i količine proizvodnje, svojstva manuka meda takođe utiču na cenu. Stručnjaci kažu da je 50 puta bolji od našeg običnog meda. To bi značilo da upotreba jedne kašičice manuka meda ima isti efekat na naš organizam kao 50 kašičica tradicionalnog meda. Preporučena dnevna doza je maksimalno 2-3 kašičice.

Moć manuke

Manuka med ima antibakterijska, antiinflamatorna i antifungalna svojstva. Smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze i gojaznosti, a takođe podržava imuni sistem u borbi protiv infekcija. To je zbog jedinjenja zvanog metilglioksal, koji je prirodni antibiotik i jak antioksidant. Zahvaljujući njemu, manuka med ne brine samo o našem zdravlju, već i o izgledu, jer usporava procese starenja ćelija.

Manuka med takođe pozitivno utiče na probavni sistem, nadutost, zatvor, gorušicu, bolove u stomaku i osećaj težine u stomaku. Preporučuje se deci, starijim osobama i osobama sa slabijim imunitetom. Novozelandski med takođe može da se koristi kao obloga za kožu. Ubrzava zarastanje rana, opekotina, psorijaze i atopijskog dermatitisa.

Važno je zapamtiti da manuka med, iako je dobar za zdravlje, nije pogodan za sve. Trebalo bi da ga izbegavaju osobe sa alergijama na pčelinje proizvode, dijabetesom i intolerancijom na glukozu. Ne treba ga davati deci mlađoj od godinu dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.