U trendu

6 namirnica koje snižavaju holesterol: Ako ih jedete redovno, smanjićete rizik od bolesti

Povišene vrednosti LDL obično su povezane sa nepravilnom ishranom i stresom

Holesterol je bitan za ljudsko telo, jer podstiče stvaranje hormona u polnim i nadbubrežnim žlezdama. Ipak, povišen holesterol može izazvati brojne probleme i bolesti srca i krvnih sudova.

Holesterol može biti „loš“ i „dobar“. Lošim se naziva LDL holesterol jer on prenosi 75 odsto masti, odnosno 50 odsto holesterola u krvi i glavni je nosač holesterola. HDL holesterol je „dobar“, jer sadrži 5o odsto proteina i samo 20 procenata holesterola.

Povišene vrednosti LDL obično su povezane sa nepravilnom ishranom i stresom. Tada se povećava rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, pre svih ateroskleroze.

Naučnici su utvrdili da su sledeće namirnice dobre u smanjenju masnoća u krvi, a samim tim i holesterola:

1. Beli luk

Ova namirnica može da smanji prisustvo holesterola za čak 11 odsto ukoliko se koristi dnevno u vidu tableta. Takođe, jedan čen belog luka dnevno značajno pomaže u poboljšanju cirkulacije.

2. Pasulj

Zbog bogatstva materija sa vlaknima može za mesec dana da smanji nivo holesterola čitavih šest odsto, ako ga u ishrani koristite jednom do dva puta sedmično.

3. Ovsene pahuljice

Ovas ili zob je još jedna vlaknasta namirnica koja uspešno snižava štetni holesterol. Nutricionisti preporučuju osobama koje imaju povišen LDL holesterol da jedu ovsene pahuljice za doručak.

4. Celer

Ovo povrće učestvuje u smanjenju koncentracije lošeg holesterola, jer deluje relaksirajuće na artetije i omogućava im da se šire. Celer dubinski čisti jetru i krvne sudove, a možete ga konzumirati u vidu hladno ceđenog soka.

Sok od limuna, celera i peršuna

5. Jabuke

Ova rajsko voće najbolje snižavaju holesterol i to čak za 38 odsto. Redovnim konzumiranjem svežih jabuka ili soka od svežeg ploda može se postići dobar rezultat.

6. Orasi

Oni su namirnica koja odlično deluje na HDL i obezbeđuju najveći procenat zaštitnog „dobrog“ holesterola, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar