U trendu

Ako jedete dve narandže dnevno, ovo će se dogoditi vašem telu

Narandže su mnogima omiljeno voće, a sjajna stvar je što su dostupne tokom cele godine. Ipak, češće ih jedemo u hladnijim mesecima jer su pune minerala i vitamina i ustaljeno je mišljenje da pogoduju našem zdravlju i štite nas od prehlade. To nije samo mit i svakodnevna konzumacija samo dve narandže nosi sa sobom određene prednosti.

1. Jačaju imunitet

Narandža obiluje visokim procentom vitamina C koji pomaže u jačanju imuniteta što je naročito važno u hladnijim delovima godine kada smo podložni prehladama i gripu. Takođe, dostupnost visokog sadržaja kalcijuma u narandži održava i štiti zdravlje kostiju i zubi.

2. Pomaže očuvanju rada srca

Prema poslednjim istraživanjima, utvrđeno je da magnezijum koji se u velikim količinama nalazi u narandži ima sposobnost da snižava visoki krvni pritisak. Ipak, u ovom slučaju ne preporučuje se da iscedite sok nego da pojedete celu narandžu.

3. Snižava holesterol i krvi pritisak

Visoka koncentracija hesperidina, jedinjenja koje u obilju nalazimo u citrusima, smatra se korisnom za snižavanje lošeg holesterola. Sama narandža ne sadrži ni blizu toliko hesperidina, tako da bi bilo dobro iskoristiti koru, u kojoj se nalazi, kad god je to moguće.

4. Očuvanje zdrave koža

Antioksidantna svojstva narandže kožu štite od delovanja slobodnih radikala. Za dobar ten preporučljivo je popiti čašu soka od narandže svakoga dana. Takođe, ovo voće je bogato beta-karotenom koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i pomaže u sprečavanju znakova starenja.

5. Štite želudac i pospešuju probavu

Narandže su vrlo bogat izvor netopljivih i topljivih vlakana, koji pomažu u održavanju zdravlja želuca i creva, sprečavajući probleme poput sindroma iritabilnog creva. Sadržaj vlakana u ovom voću olakšava put hrane kroz probavni trakt i smanjuje vreme prolaska izmeta, što sprečava naprezanje i zatvor.

6. Pospešuje rad mozga

Folna kiselina i folati prisutni u narandži podstiču razvoj mozga i održavaju vitalne organ u dobrom stanju. Posebno se preporučuje konzumacija narandža trudnicama jer pozitivno utiče na razvoj ploda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.