U trendu

Ako volite ovu vrstu mesa, nekoliko stvari treba da znate pre konzumacije

Kako se bliži sezona roštiljanja na otvorenom, sigurno ne propuštate da ispečete i mleveno meso nešto češće pa je dobro znati i šta stručnjaci kažu o toj navici. Treba zapamtiti da ćete unosom mlevenog mesa omogućiti organizmu 20 g proteina, što je pola preporučene dnevne količine, ali isključivo životinjskog porekla. Proteini su esencijalni za izgradnju i obnavljanje mišića, kosti i tkiva, a pomažu i pri snabdevanja kiseonika krvotoku. Odlični su za održavanje telesne težine jer će vas zasititi, ali oni biljnog porekla su puno bolji izbor, piše Ordinacija.

Evo koje posledice možete osetiti ako previše često jedete crveno meso.

Mogu se razviti žučni i bubrežni kamenci

Redovna konzumacija mlevene govedine može uticati na zglobove i bubrege. Ako jedete proteine životinjskog porekla, posebno crveno meso, nivo mokraćne kiseline će porasti, a može uzrokovati nastanak kristala u zglobovima koji se mogu pretvoriti u bubrežne kamence. Oba stanja su jako bolna. Bolja je opcija unositi čiste proteine biljnog porekla.

Unosite puno kalorija

U tako malom komadu mesa se krije puno kalorija. Jedan hamburger tako sadrži oko 120 g mlevene govedine, a tu se radi o oko 326 kalorija. Ako tome dodate sir i pančetu ili još jedan komad mesa, jasno vam je da ste uneli skoro sve potrebne kalorije za jedan dan. Ako ga pripremate sami, koristiti nemasne komade mesa.

Problemi sa arterijama

Može se raditi o trenutnom uticaju na kardiovaskularni sistem, a to potvrđuju i studije čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nutrients. Obrok koji se sastoji od visokog udela zasićenih masti može uzrokovati manju upalu i Endotelnu disfunkciju – termin je koji opisuje stanje oštećenoga endotela i njegove poremećene funkcije.

Problem sa koncentracijom i fokusom

Obroci  koji  se sastoje od zasićenih masnoća nisu dobra odluka ako je pred vama važan sastanak ili ispit jer mogu uticati na koncentraciju i fokus, tvrde studije u kojima su se pratili rezultati kod dve grupe ljudi, onih koji su za obrok jeli namirnice pune zasićenih masti i onih koji su jeli zdraviji obrok – bez obzira na količinu kalorija. Zaključak je dakle da su lošije na testovima koncentracije prošli oni koji su prethodno jeli mastan obrok.

Kosti mogu da stradaju

Osobe koje pate od osteoporoze će često dobiti savet da ne jedu previše crvenog mesa jer velike količine životinjskog proteina mogu iscrpiti kalcijum iz kosti. Uz crveno meso treba izbegavati i šećer, prženu hranu.

Konzumacija velikih količina ovog mesa povezana je s nastankom raka

Svetska zdravstvena organizacija je pre 5 godina objavila izveštaj u kojem stoji da je konzumacija crvenog mesa i procesuiranog mesa povezana s povećanim rizikom od razvoja raka debelog creva. Meso poput svinjetine, jagnjetine i govedine bi trebalo izbegavati u velikim količinama. Stručnjaci savetuju da je dovoljno jesti ga tri puta nedeljno.

Nemasni komadi mesa su svakako bolji izbor, a od vrsta preporučuje se očišćena ćuretina koja je, iako nešto masnija vrsta, izvrstan izvor vitamina koji pospešuju zdravlje srca, rad probave, zdravlje mozga, a izvrstan su izvor energije. Osim toga, ćuretina je bogata gvožđem. Uz ćuretinu, nemasno meso je i piletina. Kao belo meso, pileće grudi su odličan izvor hlorina, fosfora i riboflavina.

Biljni proteini su odličan izbor

Kada pojedinac jede više biljnih proteinskih namirnica poput orašastih plodova, soje i sočiva, primećuje se značajno poboljšanje kada su u pitanju kardiovaskularni faktori rizika, kao što su povećani lipidi u krvi i telesna težina kao i povišeni krvni pritisak, rekao je dr. Frank Hu, šef katedre za nutricionizam na harvardskom fakultetu za javno zdravlje T.H. Chan u Bostonu i dodao: „Treba napomenuti i to da ovakva biljna ishrana ne sadrži samo proteine, već i ostale korisne hranjive materije poput zdravih masti, antioksidansa, vitamina, minerala i fitohemikalija“, dodao je Hu. „Istovremeno se ishrana bogata crvenim mesom i mesnim prerađevinama povezuje s brojnim zdravstvenim posledicama poput dijabetesa, kardiovaskularnim bolestima i nekim tipovima raka.“

Dr. Hu savetuje svima koji žele da ‘dožive stotu’ da crveno meso i mesne prerađevine zamene namirnicama koje sadrže zdrave biljne proteine, a to su orašasti plodovi, pasulj, sočivo i celovite žitarice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar