U trendu

Ako želite da snizite holesterol posle pedesete, usvojite ovu naviku

Kada uđete u pedesete, telo se menja na mnogo načina. Jedan od najčešćih je potencijalno povećanje nivoa holesterola. Iako mnoge stvari utiču na holesterol, poput ishrane, pušenja, vežbanja i genetike, starost takođe igra ulogu.

Nivo holesterola prirodno raste i za muškarce i za žene kako stare, ali žene nakon menopauze doživljavaju čak i veći skok po tom pitanju. Zato je ključno preduzeti sve što možete kako biste održali nivo holesterola niskim.

Prema dijetetičarki Ejmi Gudson, jedan od najboljih načina za to je uključiti topiva vlakna u svoju ishranu.

„Topiva vlakna najviše mogu da pomognu u snižavanju holesterola jer se otapaju u vodi i stvaraju materijal sličan gelu koji se može vezati za holesterol“, tvrdi dijetetičarki za Eat This.

Što se tiče hrane koju u tom slučaju treba konzumirati, Gudson kaže da su na vrhu liste ovas i sve što je napravljeno od ovsenog brašna, kao i voće kojem je jestiva koža, pasulj, semenke i orašasti plodovi poput badema.

„Probajte da jedete ovsene pahuljice za doručak, jabuku i bademe za užinu, a za večeru posipajte jogurt žitaricama ili dodajte pasulj svom jelu“, kaže ona.

I netopiva vlakna važna su za zdravlje. Ona pomažu da se omekša stolica i održi zdravlje probavnog trakta. Nalaze se u namirnicama poput žitarica, krompira i mahunarki.

„Neka vam cilj bude da jedete od 25 do 38 grama vlakana dnevno, a od 5 do 10 grama od toga neka budu topiva vlakna“, zaključila je Gudson.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)