Alkohol dodaje kalorije pri ishrani

Novo istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Američkim Državama pokazuje da ljudi koji piju alkohol, unose u organizam oko 16% od ukupnog broja kalorija. Kalorije iz alkohola dolaze uglavnom iz šećera, a za pravilnu ishranu ne preporučuje se unos masti i dodatnog šećera veći od 5% do 15% od ukupnog unosa kalorija.
Jedno alkoholno piće, ne uključujući mešana pića, u proseku sadrži od 100 do 150 kalorija. Na primer:

  • jedno pivo od 0,33 litra sadrži oko 150 kalorija
  • jedna čaša od 0,15 litra vina sadrži oko 120 kalorija
  • 0,05 litra pića sa visokim procentom alkohola (čašica viskija, rakije, džina…) sadrži oko 100 kalorija

Detalji istraživanja
Nalazi ovog istraživanja zasnivaju se na podacima iz ankete u kojoj su učestvovale odrasle osobe starije od 20 godina. Istraživači su se bavili brojem kalorija koje su ove osobe unele u prethodna 24 sata iz piva, vina, likera i mešanih pića.
Zabeleženo je:

  • Muškarci preko alkohola unose oko 150 kalorija dnevno, u poređenju sa 50 kalorija, koliko unose žene.
  • Muškarci starosti od 20 do 29 godina unose najviše kalorija iz alkohola dnevno, oko 174, u poređenju sa ostalim starosnim grupama.
  • Žene preko 60 godina starosti unose najmanje kalorija putem alkohola, i to oko 33 kalorije na dan.
  • Muškarci piju pivo više nego bilo koju drugu vrstu alkohola, a samo preko piva unose od 103 do 150 kalorija.
  • Različite vrste alkohola dodaju gotovo podjednako kalorija kod žena.

Istraživači su ustanovili da se prosečan unos kalorija iz alkohola ne razlikuje previše po rasama i etničkim grupama. Međutim, žene sa većim prihodima konsumiraju više alkohola od onih sa manjim prihodima.
Prema preporukama stručnjaka, alkohol treba konsumirati umereno, a to podrazumeva jedno piće dnevno za žene i do dva za muškarce. Istraživači zaključuju da se populacija uglavnom pridržava ovih smernica, ali da ih 19% muškaraca i 12% žena ne poštuje.
Napomene
Ovo istraživanje samo podseća da dijete uz alkohol slabije deluju, jer kalorije koje se ne unesu hranom unesu se alkoholnim pićima.
Podsećamo „pivopije“ i ostale „meraklije“ da se obilnim pićima uz obrok ili uz „grickalice“ tokom gledanja filma ili utakmice, unesu dosta kalorija u organizam, što samo doprinosi gomilanju suvišnih kilograma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.