U trendu

Apsolutno svi grešimo kada kuvamo čaj: Ovo je jedini ispravan način da bi napitak bio koristan za zdravlje

Jeste li sigurni da znate kako se pravilno čaj sprema?

Ako volite čaj, znate već i sami, prvo zagrejete vodu, pa njome prelijete kesicu ili listiće čaja, pustite da odstoji, pa procedite. Mleko, med, šećer, limun, rum ili neki drugi dodaci, stavljaju se na kraju.

Martin Isark, profesionalni degustator hrane i pića, tvrdi da je takav način pripreme ravan kulinarskom zločinu.

– Previše vrela voda uništava korisne sastojke u biljkama, pa sve što ostaje u šolji je jak ukus i suv tanina. Proključala voda ili predugo stajanje vrećice za čaj u šolji čini da napitak ne bude jednako ukusan kao voda u kojoj su stajali listovi kupusa, a preterano dodavanje šećera, meda, limuna ili mleka drastično menja ukus i čini da čaj postane beskoristan – komentariše Isark.

Da bi čaj imao punoću ukusa i bio koristan za naš organizam voda ne bi trebalo da bude toplija od 80 stepeni. Ukoliko imate ketler, jednostavno podesite željenu temperaturu.

Ako, pak, čaj pripremate u bilo kojoj drugoj posudi, kada voda proključa skinite posudu sa šporeta, dodajte malo hladne vode i tek onda prelijte vodu (i proključalu i hladnu) preko osušene biljke ili vrećice sa čajem. Poklopite, ostavite da odstoji dva do tri minuta, pa procedite (ili izvadite vrećicu), dodajte malo meda, šećera, limunovog soka i/ili mleka, promešajte i pijte.

I ne preterujte sa šećerom, posebno ako pijete čajeve u sklopu neke terapijske kure! Što biljka u sebi sadrži više tanina, to ima gorči ukus, ali je samim tim i lekovitija. Imate to na umu svaki put kad posegnete za još jednom kašičicom šećera ili meda pre nego što počnete da pijete čaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.