U trendu

Banane mogu biti savršeno zdravi obrok, ali i opasne u jednom slučaju

Banane su popularna užina. Ukusne su, zgodne i pristupačne, ali da li su vredne pohvale zbog činjenice da su dobar izvor kalijuma ili zaslužuju kritiku zbog prevelike količine šećera? Da li je zdravo jesti ih svakodnevno i ako jeste, koliko?

Dobar izvor ugljenih hidrata

Ugljeni hidrati su glavni izvor energije u našem telu.

Banane takođe sadrže vitamine B3, B6 i B12, koji pomažu enzimima u telu da oslobađaju energiju iz ugljenih hidrata.

Mogu biti deo zdravog obroka ili užine, a najbolje ih je konzumirati u kombinaciji sa zdravim mastima i/ili proteinima.

Razlog za to je što se ugljeni hidrati brže probavljaju od proteina ili masti, a kada se pojedu sami, mogu izazvati porast šećera u krvi i potrebno je duže da se spusti, piše EatingWell.

Ako jedemo bananu sa zdravim mastima, kao što su bademi ili šolja grčkog jogurta, održaćete stabilan šećer u krvi, a energija koju dobijete jedenjem banane trajaće duže.

Održavanje zdrave težine

Kada se jedu kao deo uravnoteženog obroka, banane vam mogu pomoći da duže ostanete siti.

Osećaj sitosti između obroka smanjuje verovatnoću da ćete premašiti svoje dnevne kalorijske potrebe, što na kraju dovodi do povećanja telesne težine.

Iako nema dokaza da banane direktno doprinose gubljenju težine, one su zgodna i lako dostupna opcija koja se može uklopiti u hranljivu dijetu za mršavljenje.

Smanjuju rizik od hroničnih bolesti

Banane imaju veći antioksidativni kapacitet od drugih bobica, biljaka i povrća, pa pomažu u smanjenju štetnih efekata oksidativnog stresa koji može oštetiti telesna tkiva. Ako se to nastavi sa starenjem, moguće su bolesti srca, dijabetes, rak i još mnogo toga.

Konzumiranje voća i povrća sa visokim sadržajem antioksidansa kao što su banane može pomoći telu da obezbedi alate koji su mu potrebni da spreči upalu.

Koliko banana dnevno je u redu?

Iako ne postoji opšte pravilo, jedna do dve banane dnevno ne bi trebalo da stvara probleme većini ljudi.

Jedenje previše banana ili druge hrane bogate kalijumom može izazvati višak kalijuma u ​​telu. Ovo nazivamo hiperkalemijom, koja uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući probleme sa srcem.

Najbolje ih je konzumirati kao i drugu zdravu hranu: u umerenim količinama i kao deo zdrave, uravnotežene ishrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.