U trendu

Čaj od đumbira protiv mučnine

Da li svakog jutra, nakon što se probudite, osećate nepodnošljivu mučninu? Ukoliko je vaš odogovor pozitivan, onda treba ozbiljno da razmislite o đumbiru i čaju od njega, jer vam može u neverovatnoj meri pomoći da rešite ovaj problem.
Sam đumbir je biljka koja predstavlja neodvojiv deo azijske kuhinje. Takođe, predstavlja i glavni začin koji se dodaje indijskom svetski poznatom specijalitetu – kariju. Osim toga, ova biljka predstavlja i jedan od najbitnijih i najdelotvonijih prirodnih lekova kada je reč o kineskoj tradicionalnoj medicini, a najviše se koristi za lečenje prehlada i kašlja.
S obzirom na to da se odlikuje antivirusnim karakteristikama, đumbir u sebi sadrži velike količine supstanci koje imaju sposobnost da unište sve viruse u našem telu odgovorne za prehlade. Konsumiranje čaja od đumbira protiv mučnine u jutarnjim časovima, kao i mučnine izazvane mamurlukom ili trudnoćom, čini da se osoba vrlo brzo oslobodi ovih neprijatnih osećaja i vrati u normalu bez puno napora.
Uzimajući u obzir to da ovaj čaj deluje i na celokupni sistem za varenje, on samim tim neutrališe i vraća u normalu nivo stomačnih kiselina, ublažavajući i lečeći na taj način i samu mučninu.
Sastojci za čaj od đumbira

  • 1 kašičica svežeg i narendanog đumbira
  • 2 kašičice čaja
  • 1 kašičica šećera ili meda (prema ličnim preferencama)
  • polovina kašičice soka od limuna
  • 4 čaše vode

Recept
Najpre je potrebno dodati 1 kašičicu svežeg narendanog đumbira u 4 čaše vode koja je prethodno dovedena do tačke ključanja, pa ostaviti da prokuva narednih 5 minuta. Nakon toga iscediti čaj i pomešati sa jednom kašičicom šećera ili meda. Dodati zatim polovinu kašičice soka od limuna i poslužiti čaj dok je topao. Ukoliko volite jače čajeve, možete dodati karanfilić, kardamon ili limunovu travu. Ukoliko ste više za čaj kiselkastog ukusa, dovoljno je dodati samo nekoliko komadića kore narandže i čaj je spreman.
Upotreba
Konsumiranje čaja od svežeg đumbira radi ublažavanja mučnine povećava lučenje pljuvačke u telu. Upravo iz ovog razloga, čaj od đumbira preporučuje se za lečenje posebno jutarnje mučnine. Takođe, ukoliko je prisutan mamurluk, samo jedna šolja ovog čaja će vam učiniti dobro, jer će podstaći normalno funkcionisanje jetre i neutralisati stomačnu kiselinu, čime će otkloniti i mučninu. Isto ovo važi i za trudnice. Međutim, nikako nije poželjno preterivati sa čajem od đumbira jer može imati posledice po bebu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar