U trendu

Čudesni začin koji snižava holesterol, spas je za lošu probavu i moćan je afrodizijak

Muskatni oraščić potiče iz Indije – gde ima dugu tradiciju u lečenju, a njegova lekovita svojstva su cenjena i u savremenoj fitoterapiji. Zato ovaj čudesni začin i lek svakako treba da bude u vašoj kuhinji.

Pošto ima antibakterijski efekat, veoma je efikasan u lečenju infekcija usta i desni, piše Story.hr.

Mleveni plod olakšava varenje, eliminiše gasove i koristi se u lečenju unutrašnjih organa. Snižava nivo holesterola i masti u krvi, a preporučuje se i sportistima jer opušta mišiće i celo telo i deluje umirujuće. Muskatni oraščić je poznat i kao moćan afrodizijak, pa se eliksiri na bazi ovog začina prepisuju muškarcima sa oslabljenom polnom funkcijom. Kineska i ajurvedska medicina koriste ovaj začin od davnina, pre svega za probleme sa varenjem, nadimanje i neurološki sistem. Pošto sadrži veliku količinu kalijuma, dobar je za zdravije srce, kao i za regulisanje visokog krvnog pritiska.

Čuvan kao stroga tajna

I seme (muskatni oraščić) i ljuska (macis) ove biljke koriste se kao začin. Evropska i azijska kuhinja ne mogu se zamisliti bez toplog, smolastog i slatkog ukusa muškatnog oraščića.

Kada su Portugalci u 16. veku otkrili indonežanska ostrva Banda, izvor muškatnog oraščića su čuvali u tajnosti. Sto godina kasnije, zbacili su ih Holanđani, koji su jedno vreme imali monopol na začin. Ali golubovi koji su pravili društvo mornarima odneli su seme drveta na susedna ostrva i tako se začin proširio.

Budite pažljivi sa dozom

Dnevni unos ne bi trebalo da prelazi tri grama jer može da pokaže svoja negativna svojstva – psihoaktivan je i može da izazove uznemirenost, anksioznost, čak i blage halucinacije, pa se ne preporučuje osobama sa oštećenim mentalnim zdravljem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar