U trendu

Da li je ovo ključ mentalnog blagostanja: Stručnjaci otkrivaju koliko je meso važno za naš mozak

Dr. Džordžija Ede, istaknuti nutricionista i psihijatar, deli revolucionarno otkriće o vezi između mesa i našeg mentalnog blagostanja. Uprkos porastu popularnosti vegetarijanstva i veganske ishrane, ona ističe da bi odricanje od mesa moglo imati negativne posledice po naš mozak, prenosi index.hr a donosi dailymail.co.uk.

„Meso je vitalno za našu psihu. Dok biljke pružaju važne hranljive sastojke, istina je da naše telo traži i meso“, ističe dr. Ede. Ali nije samo proteini u pitanju!

„Meso je bogat izvor mnogih drugih esencijalnih hranljivih materija koje su ključne za naše mentalno zdravlje. Dok se proteini mogu naći u raznim biljnim izvorima, drugi ključni sastojci su teže, ponekad nemoguće dobiti iz biljaka“, objašnjava.

Zašto je meso nezamenljivo?

Prema doktorici Ede, ono pruža sve potrebne hranljive sastojke u pravom obliku, čineći ga najboljim izborom za regulaciju šećera u krvi i insulina.

Među ključnim hranljivim materijama koje se nalaze u mesu su vitamin B12, omega-3 masne kiseline, cink, holin, gvožđe i jod. Ovi sastojci nisu samo bitni za fizičko zdravlje, već igraju ključnu ulogu i u očuvanju mentalnog balansa.

Nedostatak vitamina B12, koji je češći kod vegana, može imati ozbiljne posledice po mozak. Osim što je povezan sa depresijom i anksioznošću, nedostatak ovog vitamina može povećati rizik od moždanog udara, pokazuje istraživanje.

Zato, dok vegetarijanstvo i veganska ishrana imaju svoje prednosti, važno je imati na umu da naše telo zahteva određene hranljive sastojke koje možemo dobiti samo iz mesa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar