U trendu

Da li je zdraviji maslac ili margarin? Evo šta kažu stručnjaci

Pre nekoliko godina bila je aktuelna polemika što je zdravije – maslac ili margarin? Margarini na bazi biljnog ulja postali su popularni kada su lekari počeli da shvataju koliko su zasićene masti opasne po zdravlje.

Neki margarini imaju nezdrave trans masti, dok za druge postoje različite tvrdnje koje mogu delovati prilično zbunjujuće na kupce. U međuvremenu, postojali su i oni koji su tvrdili da je maslac “potpuno prirodan” izbor, prenosi B92.

Šta kažu stručnjaci?

Američko udruženje za srce predlaže kupovinu namaza bez trans – masti umesto običnog maslaca ili margarina. Izaberite namaz s najmanjom količinom zasićenih masti i nula trans masti.

Proverite sastojke: ako piše da sadrži hidrogenizovana ulja, to znači da ima trans masti, iako to možda ne piše na deklaraciji.

Maslac

Običan maslac pravi se od kravljeg mleka ili kajmaka koji se muti dok ne dostigne polučvrsto stanje. Po definiciji, sadrži najmanje 80 posto mlečne masti po težini. Maslac se pravi u slanim i neslanim varijantama, a jedna porcija maslaca sadrži 11 grama masti, dok je 7 posto zasićena mast koja začepljuje arterije. Takođe, sadrži 30 miligrama holesterola, što je 10 posto dnevne vrednosti za čoveka.

Svakako, najzdravija opcija je da preskočite i maslac i margarin. Stručnjaci preporučuju da koristite mononezasićene masti: maslinovo ulje ili biljno ulje. Koristite namaze od avokada i orašastih plodova umesto maslaca koji stavljate na sendviče. Tako obezbeđujete unos masti, ali je to unos zdravih masti.

Koji god proizvod da odaberete, ograničite njegovu potrošnju. Ako vam je margarin potreban za spremanje kolača, savet je da nabavite onaj koji ne sadrži trans masti jer margarini koji je sadrže, osim što su utiču na začepljenje pora, nezdrav je za celi organizam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar