Deca unose mnogo kalorija pijući velike količine bezalkoholnih pića

Novo istraživanje otkriva da deca koja piju zaslađene napitke unose mnogo više kalorija od druge dece, a ovakvi napici predstavljaju glavni razlog za taj višak kalorija.
Pored toga, istraživači su utvrdili da deca koja piju zaslađene napitke takođe imaju tendenciju da češće jedu nezdravu hranu u odnosu na drugu decu.
Istraživanje
Prema podacima novog istraživanja, potrošnja zaslađenih bezalkoholnih napitaka, gde spadaju gazirani i voćni sokovi, kao i sportski i energetski napici, porasla je u poslednjih 20 godina.
Za potrebe studije istraživači su analizirali podatke skoro 11.000 američke dece uzrasta od dve do 18 godina, koji su bili uključeni u nacionalnim anketama sprovedenim u periodu između 2003. i 2010. godine. Za to vreme povećana je potrošnja hrane i zaslađenih pića od strane dece, dok se unos nezaslađenih napitaka smanjio.
Rezultati
Dalja analiza pokazala je da su zaslađeni napici primarni uzrok povećanog unosa kalorija među decom uzrasta od dve do 11 godina. Sa druge strane, i hrana i zaslađeni napici doprineli su povećanju unosa kalorija kod dece uzrasta od 12 do 18 godina.
"Među svim analiziranim starosnim grupama gustina energije konsumirane hrane (broj kalorija po gramu) povećana je većim unosom zaslađenih pića", kaže glavni istraživač Kevin Matias sa Odeljenja za ishranu na Univerzitetu Severna Karolina u Čepel Hilu, SAD.
On je rekao i da rezultati ukazuju na to da je veća potrošnja zaslađenih pića povezana i sa potrošnjom visokokalorične hrane.
"Ovo je zabrinjavajuće, jer mnoge takve namirnice koje su povezane sa većim unosom zaslađenih napitaka, kao što su pica, torte, kolači, pržen krompir i slatkiši, takođe su među najvećim izvorima čvrstih masti i šećera, odnosno komponenti ishrane za koje se preporučuje ograničen unos", dodaje Matias.
Opomena
Ovaj trend prisutan je i u našim krajevima pa treba voditi računa da deca što više koriste u ishrani prirodne sokove, voće, povrće i zdravu hranu.
Podsećamo, ne treba preterivati sa: gaziranim sokovima, zaslađenim sokovima, energetskim pićima, alkoholom i pivom, ali takođe ni sa: čipsom, krekerima, keksom, sendvičima, pecivom, picama, prženim krompirićima ili tostom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.