U trendu

Dodajte kašičicu ovog praha u jutarnju kafu: Smiruje želudačne probleme, smanjuje upale

Kardiolog savetuje da ovaj sastojak uvek dodate u kafu

Za mnoge od nas kafa je apsolutno neophodna kada je u pitanju jutarnja rutina. Istina je da nam daje energiju i poboljšava koncentraciju, a takođe je dokazano da je ovaj napitak zdrav za srce. Naime, ispijanje jedne do dve šoljice kafe dnevno povezano je s manjim rizikom od srčanih bolesti i zatajenja srca.

Drugi benefiti kafe:

  • Smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
  • Štiti od bolesti jetre
  • Dobra za zdravlje mozga
  • Smanjuje rizik od depresije i lošeg raspoloženja
  • Poboljšava sportske performanse

A da li ste znali da postoji i jedan poseban sastojak koji može poboljšati vašu sledeću šoljicu kafe? U pitanju je kakao.

Kakao prah može smanjiti upale

Kafa je sama po sebi dobra za zdravlje srca, ali dodavanje dve kašičice kakaa (bez dodatnog šećera) može još više poboljšati zdravstvene koristi od ovog napitka.

– Kao i zrna kave, kakao prah sadrži flavanole koji imaju protuupalna svojstva, opuštaju krvne sudove i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi – kaže dr Niki Bart, prenosi Živim.gloria.hr.

Dokazano je da flavanoli smanjuju upale i poboljšavaju protok krvi, što može pozitivno uticati na zdravlje srca opuštanjem krvnih sudova, čime se snižava krvni pritisak. Kakao je moćan antioksidans i jedan od najboljih prirodnih izvora gvožđa, a ako ga dodate u kafu poboljšaćete kognitivne sposobnosti i raspoloženje.

Može i đumbir

Ovakav napitak dobar je način da iskoristite zdravstvene koristi đumbira, koji je poznat kao snažan antioksidans, smiruje upale, želudačne probleme, bolove u mišićima te snižava holesterol i poboljšava varenje hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.