U trendu

Domaćice, sigurno kuvate pirinač na OVAJ način, ali ne znate koliko je taj recept OPASAN PO ZDRAVLJE!

Nepravilnim kuvanjem pirinča milioni ljudi svakodnevno ugrožavaju svoje zdravlje, naročito ako im se ova namirnica često nalazi na trpezi, kažu naučnici.

Nedavna istraživanja su pokazala da uobičajeni način kuvanja pirinča – u posudi sa ključalom vodom dok ne ispari – izlaže one koji ga jedu tragovima toksičnog arsena. Zagađuje pirinač tokom uzgoja i rezultat je industrijskih toksina i pesticida.

Arsen je, čak i u tragovima, povezan sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, dijabetesa i raka, kao i razvojnih problema, a najopasniji je za decu, upozorava profesor bioloških nauka na Univerzitetu u Belfastu Endi Meharg.

Testirao je različite načine kuvanja pirinča kako bi otkrio koji je najzdraviji.

Prva metoda: Stavio je jednu šolju pirinča i dve šolje vode u posudu i ostavio da ispari tokom kuvanja – kako se pirinač obično kuva. Otkrio je da je ovaj metod ostavio najviše arsena u pirinču.

U drugoj metodi, stavio je jednu šolju pirinča i pet šolja vode i izbacio višak vode, a nivo arsena je prepolovljen.

Kod trećeg načina, pirinač je kuvan tako što se natapao preko noći, ujutru je pran dok voda nije bila čista, a zatim kuvan – čime je smanjena količina toksina za 80 odsto.

Istraživanja na evropskom tržištu otkrivaju da čak 58 odsto proizvoda od pirinča sadrži visok nivo arsena, pa se preporučuje da se pirinač uvek prvo potopi i ispere kako bi se smanjila verovatnoća štetnih efekata na zdravlje

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar