U trendu

Doručak koji u rekordnom roku snižava holesterol: Svako jutro pojedite ovu namirnicu

Povišen holesterol jedan je od najučestalijih zdravstvenih problema, a čini se da ekpanziju doživljava u savremenom društvu usled nepravilne ishrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. Ukoliko se ne leči na vreme, može izazvati različita kardiovaskularna oboljenja.

Pravilno balansirana ishrana je ključna za zdravlje, a posebno ako imate povišen holesterol. Ukoliko pokušavate korigovanim jelovnikom da dovedete vrednosti holesterola u granice normale, sigurno znate da to nije sasvim jednostavno.

Lekari savetuju da posebnu pažnju posvetite doručku, jer se na taj način najpre smanjuje rizik od zdravstvenih posledica. Stručnjaci iz britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema predlažu osobama koje pate od visokog holesterola da dan započnu ovsenom kašom zato što ona sadrži avenantramid i beta-glukan, koji su dragocijeni za zdravlje srca. Dokazano je svakodnevni unos avenantramida znatno smanjuje ukupni holesterol, ali i trigliceride.

Preporučena dnevna doza je pola šolje kuvanih ovsenih pahuljica na dan. Takođe, lekari savetuju da dan započnete i kajganom od belanaca sa spanaćem, surutkom i bademovim mlekom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.