U trendu

Dugo i sporo se vari: Nikada nemojte započinjati dan ovom namirnicom, do večeri ćete biti umorni

Važno je promeniti loše navike u ishrani.

Mnogi vole da jedu instant žitarice, peciva, pa čak i meso za doručak, ali nutricionisti upozoravaju da prosti ugljeni hidrati i teška proteinska hrana dovode do umora.

„Rezultat je da čovek dolazi na posao već umoran, a pred njim je osam sati rada. Prženo meso je bogato proteinima, ali takva hrana nije pogodna za doručak. Činjenica je da se dugo probavlja zbog čega se telo umara“, objasnila je nutricionistkinja Anđelika Duval, a prenosi Story.hr.

„Nije mali broj onih koji dan započinju kašom, što je dobro ako ne govorimo o instant varijantama. One su prepune prostih ugljenih hidrata koji teraju pankreas da aktivno radi i proizvodi insulin. Zbog toga što nivo šećera u krvi prvo naglo skoči, a zatim brzo padne, osećamo umor“, objasnila je Duval.

Naglasila je da treba jesti žitarice koje se kuvaju, a ne one koje se samo preliju kipućom vodom.

„U takvim žitaricama ugljeni hidrati su složeni, ne izazivaju skakanje nivoa šećera. Sama žitarica se dugo vari, a osećaj sitosti do ručka će sigurno ostati“, objasnila je nutricionistkinja.

Istakla je i da peciva nisu prikladna za doručak.

„Nemojte nasedati na reklame u kojima ljudi počinju jutro kroasanom i šoljom kafe. Razlog je isti – brzi ugljeni hidrati“, rekla je Duval, piše zadovoljna.nova.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.