U trendu

Dve namirnice za koje svi misle da su zdrave, zapravo goje: Iznenadiće vas koje su to

Mnogi od nas često drže zalihe grickalica kod kuće kako bismo zadovoljili glad usred poslepodneva ili kasno uveče. Ali, važno je prepoznati da postoje obroci koji, iako ukusni i praktični, mogu da doprinesu višku unosa kalorija. To može rezultirati debljanjem i izazivanjem određenih zdravstvenih problema.

Žitarice koje jedemo za doručak često sadrže visok udeo šećera i malo vlakana, što znači da brzo prolaze kroz naš probavni sistem.

„Vlakna nam pomažu da se osećamo duže sitima, što pomaže u kontrolisanju unosa hrane i sprečava debljanje. Takođe usporavaju probavu, što znači da se energija polako oslobađa u našu krvotok tokom dana“, objasnila je Mudi, a prenosi Klik.hr.

Poprilično iznenađujuće

Orašasti plodovi su bogati hranjivim materijama i zdravim masnoćama, što ih čini popularnim izborom za one koji paze na svoje zdravlje i liniju. Međutim, treba paziti na njihovu visoku kaloričnost i jesti ih umereno.

„Šaka orašastih plodova je zadovoljavajuća i hranjiva užina, dok nepotrebno prejedanje većih količina može dovesti do nenamernog povećanja unosa kalorija i potencijalno uzrokovati debljanje“, kaže Mudi.

Na primer, bademi su bogati vitaminom E i zdravim masnoćama, ali jedna šaka badema sadrži između 150 i 200 kalorija, što je više nego što sadrži čokoladni keks s komadićima čokolade.

Mudi takođe ističe da, iako su bademi uvek bolji izbor od keksa, važno je uživati u orašastim plodovima kao deo uravnotežene ishrane, pazeći pritom na veličinu porcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar