U trendu

Eksperiment jedne novinarke: Punih 7 dana jela je samo pasulj, a ovo je njeno iskustvo

Pasulj je neverovatno svestran osnovni proizvod koji se može koristiti za razne namene.

„Sve su mahunarke izvrsni izvori složenih ugljenih hidrata, vlakana, foltata, kalija i željeza“, kaže nutricionistkinja Marissa Sommers.

„Oni su izvor biljnih proteina bogat hranjivim tvarima koji se mogu koristiti u raznim jelima. Odlično idu u zdelice za takose ili burito, pomešane s pečenim povrćem ili dodane kao izvor složenih ugljikohidrata u salate“.

Osim toga, pasulj je relativno pristupačan cenom.

„Pasulj je prikladan izvor proteina, vlakana i mikronutrijenata u našoj prehrani“, kaže Jenna Werner, vlasnica virtualne web stranice za prehranu Happy Strong Healthy.

“Pokazalo se da pasulj ima koristi za srce i probavu zbog svog sastava hranjivih tvari i mogu pomoći u održavanju šećera u krvi stabilnim kada se konzumiraju kao deo obroka ili međuobroka“.

Novinarka Jayla Andrulonis s portala The Heathy cele je sedmice jela pasulj, razne mahunarke u različitim receptima. Pasulj se, prema njenim rečima, pokazao i kao prava zamena za grickalice. Prema dijabetičarki Hannah Magee, to bi moglo biti delom zbog sadržaja vlakana u pasulju.

„Pasulj može biti koristan za celokupnu prehranu na mnogo načina. Prvo i najvažnije, oni su fantastičan izvor vlakana: nešto što mnogi Amerikanci ne jedu dovoljno. Ovisno o pasulju, samo šoljica kuvanog pasulja može obezbediti od 10 do 15 grama vlakana, a to je otprilike polovina preporučenog unosa vlakana za odrasle, kaže Magee.

Dodatno, Magee dodaje da je pasulj izvor biljnih proteina, koji vam mogu pomoći da se zasitite i održite sitima duže vreme. „Sjajan su način za dodavanje dodatnih proteina u obrok ili mogu poslužiti kao jedini izvor proteina“, kaže ona.

Iako pasulj ima brojne dobrobiti, neke od tih dobrobiti su popraćene nekim prilično neugodnim nuspojavama, poput povećanja gasova.

„Uz dobrobiti dodatnih vlakana i belančevina koje je pružila mojoj prehrani, bila sam uzbuđena saznati o drugim nutrijentima odgovornim za zdravstvene dobrobiti pasulja. Kao neko s istorijom visokog krvnog pritiska u mojoj porodici, uvek sam u potrazi za hranom koja može pomoći u zaštiti mog krvnog pritiska od nezdravog raspona. Još jednom pasulj se pokazao dobrim“, piše Jayla.

„Pasulj je bogat izvor dva važna minerala za regulaciju krvnog pritiska: magnezijuma i kalijuma“, kaže Sommers.

Tokom sedmice kad je svaki dan jela pasulj, Jayla je naučila puno o dodatnim zdravstvenim dobrobitima, a uštedela je i dosta novca na svom računu za namirnice zamenivši neke od svojih mesnih obroka pasuljom, piše Večernji.

„Jedan od mojih najvećih zaključaka koji sam naučila jeste da je raznolikost ključna kada se radi o uključivanju pasulja u svakodnevnu prehranu. Srećom, postoji mnogo opcija koje možete izabrati i sve su prepune pogodnosti“, navela je na kraju Jayla.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.