U trendu

Evo kojih 6 posledica možete osetiti ako NE jedete banane

Bez obzira da li ih mešate u smuti ili piling kao užinu posle treninga, banane su jeftin, prenosiv i ukusan način da dodate esencijalne hranljive materije, poput kalijuma, magnezijuma i vitamina C, u vašu ishranu.

Međutim, ako ste među mnogim ljudima koji su izbacili ovo ukusno voće iz svoje ishrane, kao deo dijete sa malo ugljenih hidrata, možda ćete doživeti neke iznenađujuće zdravstvene promene.

Ovo su neželjeni efekti odustajanja od banana:

Vaš imuni sistem može da pati

Banane, a posebno nezrele banane, odličan su izvor skroba, koji ima prebiotički efekat, što znači da hrani zdrave bakterije u vašem digestivnom traktu. Međutim, ako isključite banane iz svoje ishrane, možete lišiti svoje korisne crevne bakterije hrane koja im je potrebna za razmnožavanje.

Prema istraživačkom članku iz 2013. objavljenom u „Frontiers in Immunology“, adekvatna prebiotička vlakna mogu čak pomoći u pružanju podrške vašem imunološkom sistemu – ali isključivanje prebiotičke hrane, poput banana, može dovesti do nedostatka vašeg imunološkog zdravlja, što vas može učiniti podložnijim bolestima.

Možda ćete se manje efikasno oporaviti od treninga

Želite da podstaknete svoje vežbe bez korišćenja industrijskih proteinskih pločica ili sportskih napitaka? Probajte bananu umesto toga! Srednja banana sadrži približno 517 miligrama kalijuma, ili 11% vaše preporučene dnevne doze, čiji nedostatak je povezan sa grčevima u mišićima.

Studija iz 2012. objavljena u „PLUS One“ takođe je otkrila da su banane bile efikasne u smanjenju upale nakon vežbanja i da su proizvele veći nivo cirkulišućeg dopamina kod sportista posle treninga, od napitaka za oporavak od vežbanja, na bazi ugljenih hidrata, što znači da nedostatak njih u vašoj ishrani može dovesti do većeg opterećivanja tela.

Možda ćete biti gladniji

Možda ste izbacili banane iz svoje ishrane da biste izgubili težinu, ali to može imati suprotan efekat. Prema studiji iz 2017. objavljenoj u „Journal of Functional Foods“, konzumiranje skroba iz nezrelog brašna od banane pre obroka je dovelo do 14% smanjenja naknadnog unosa kalorija. Doduše, manje je verovatno da će se ista hemijska promena u vašem telu desiti sa zrelim bananama, ali banane i dalje mogu da podstiču gubitak težine.

Možete postati podložniji gripu

Ako dobijete grip svake godine, verovatno ćete želeti da zadržite banane na svom meniju.
Pregled istraživanja objavljenog u PNAS-u iz 2020. otkrio je da projektovani lektin banane (vrsta neprobavljivih vlakana koja vezuju šećer) ima antivirusna svojstva protiv više sojeva gripa. Iako banane mogu da podrže vaše imunološko zdravlje, očigledno se ne možete osloniti na ovu hranu da vas zaštiti od teških virusa poput gripa.

Možda je veća verovatnoća da ćete razviti visok krvni pritisak

Ako ste željni da održite svoj krvni pritisak u zdravom opsegu, možda biste želeli da na meniju zadržite banane bogate kalijumom. Studija iz 2005. objavljena u časopisu „Hipertension“ otkrila je da hrana bogata kalijumom verovatno ima sličan efekat na snižavanje krvnog pritiska kao kalijum hlorid, dodatak koji se često koristi za snižavanje krvnog pritiska.

Možda ste u većem riziku od moždanog udara

Visok krvni pritisak je ozbiljan faktor rizika za moždani udar, a izbacivanje hrane bogate kalijumom, poput banana, iz vaše ishrane može dovesti te brojke u opasnu teritoriju.

U stvari, pregled meta-analiza iz 2013. objavljen u BMJ-u otkrio je da su pojedinci koji su imali veći unos kalijuma, smanjili rizik od moždanog udara za čak 24%, tako da možda još ne želite da izbacite te banane iz svog plana obroka, navodi eatthis.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar