U trendu

Evo liste 9 najnezdravijih namirnica koje konzumiramo svaki dan: Neke od njih će vas iznenaditi

Zdrava ishrana je neophodna za održavanje dobrog zdravlja i prevenciju brojnih bolesti. Nažalost, mnoge namirnice koje ljudi svakodnevno konzumiraju pune su šećera, zasićenih masti, aditiva i drugih sastojaka koji negativno utiču na naš organizam.

U nastavku predstavljamo devet najnezdravijih namirnica koje se često konzumiraju.

Lista najnezdravijih namirnica

1. Gazirana pićaGazirana pića sadrže veliku količinu šećera i aditiva koji mogu izazvati debljanje, dijabetes, karijes i druge zdravstvene probleme.

2. Brza hrana – Hrana iz brze hrane obično je puna zasićenih masti, soli i kalorija, što povećava rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i drugih bolesti.

3. Prerađeno meso – Kobasice, šunka i drugo prerađeno meso obično su puni soli, šećera i aditiva koji povećavaju rizik od srčanih oboljenja i raka.

4. Beli hleb – Beli hleb ima malo vlakana i brzo se vari, što može dovesti do skokova šećera u krvi i povećati rizik od dijabetesa.

5. Krekeri i grickalice – Krekeri i grickalice su često puni soli, šećera i aditiva koji mogu uzrokovati debljanje i druge zdravstvene probleme.

6. Slatkiši – Slatkiši sadrže veliku količinu šećera i kalorija, što povećava rizik od gojaznosti, dijabetesa i drugih bolesti.

7. Masni sirevi – Masni sirevi su puni zasićenih masti koje mogu povećati rizik od srčanih oboljenja i povećati nivo holesterola u krvi.

8. Hamburgeri – Hamburgeri sa visokim sadržajem masti, kao što su čizburgeri i hamburgeri sa dodatnim sosovima, mogu biti bogati kalorijama, soli i zasićenim mastima.

9. Energetska pića – Energetska pića su puna kofeina, šećera i drugih stimulansa koji mogu izazvati zdravstvene probleme kao što su nesanica, nervoza i povećanje krvnog pritiska i srčanih problema.

Šta konzumirati umesto njih

Ove namirnice su samo neke od najnezdravijih koje se često konzumiraju, a postoje i mnoge druge namirnice koje takođe treba izbegavati ili ograničiti u ishrani. Ključno je razumeti nutritivnu vrednost hrane koju jedemo i izabrati zdrave alternative kad god je to moguće.

Umesto gaziranih pića, preporučuje se piti vodu ili nezaslađene biljne čajeve. Umesto brze hrane, pokušajte da pripremite zdrave obroke kod kuće kad god možete, pa čak i unapred. Umesto mesnih prerađevina birajte sveže meso, živinu ili ribu. Umesto belog hleba, pređite na hleb od celog zrna ili druge žitarice bogate vlaknima. Umesto slatkiša, izaberite voće ili orašaste plodove kao zdraviju alternativu. Umesto masnih sireva, možete koristiti nisko-masne sorte sira. Umesto energetskih napitaka, probajte da pijete zeleni čaj ili smuti sa voćem i povrćem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.