U trendu

Evo šta se dešava sa telom kada često jedete krompir, koliko je zdravo zavisi i od ovog

Većina ljudi je verovatno svesna činjenice da jela od krompira, poput pomfrita, nisu zdrava kao štapići šargarepe ili celera, ali i da im preterivanje s pomfritom može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti zbog visokog udela masnoće i soli.

Iako je na tako lošem glasu, krompir je nutritivno vrlo bogata namirnica, koja telo snabdeva složenim ugljenim hidratima i drugim vrednim materijama.

Može uzrokovati gojenje

Krompir sam po sebi nije jako kaloričan, ali način na koji se priprema i veličina porcije prave razliku. Recimo, jedna šolja gratiniranog krompira na bazi maslaca, uz dodatak prezli, čedar sira i mleka, sadrži 323 kalorije i 11,6 grama zasićenih masti.

Takođe je poznato da redovno konzumiranje pomfrita uzrokuje gojenje. Studija iz „The American Journal of Clinical Nutrition“ iz 2007. godine otkrila je da je jedenje pržene hrane poput pomfrita direktno povezano s gojaznošću.

Može vam podići šećer u krvi

Povišeni šećer u krvi tokom vremena može dovesti do predijabetesa, insulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

– Ključ je kombinovati krompir i druge vrste ugljenih hidrata s proteinima poput nemasne govedine, piletine, ribe ili jaja – savetuje Gudsoni i dodaje:

– Proteini pomažu da se uspori probava i tako doprinose sprečavanju skokova šećera u krvi.

Prženi krompir negativno utiče na pamćenje

Potencijalni uticaj krompira na zdravlje mozga ponovno se svodi na to kako je pripremljen.

– Studije su povezale prženi krompir i drugu hranu prženu u dubokom ulju sa slabljenjem koncentracije i pamćenja i povećanjem upalnih reakcija u mozgu – kaže nutricionista Mari Virc.

Jedna studija objavljena u „Journal of Nutritional Science“ pokazala je da su učesnici čija je ishrana uključivala najviše pržene hrane postigli najniže rezultate na testovima pamćenja i kognitivnih sposobnosti.

Prženi krompir podstiče starenje kože

– Konzumacija prevelikih količina pržene hrane može rezultirati oštećenjem ćelija i upalom, što može ubrzati proces starenja. Upalni odgovor na koži primetan je u vidljivim znakovima oslabljene elastičnosti kože – borama, natečenosti i aknama – kaže nutricionista Džon Burdos.

Međutim, ako baš uživate u pomfritu, Burdos predlaže da ga pripremite s korom i pržite na pari ili u rerni.

Mogli biste imati više energije

Prema Gudsonu, krompir srednje veličine odličan je izvor ugljenih hidrata i drugih hranjivih materija, a idealan način njegove pripreme jeste kuvanje ili pečenje.

(Kurir.rs/Srbija Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.