U trendu

Evo zašto bi svako jutro trebalo da dodajete mleko u kafu

Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu sprečiti oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mleka mogu da prihvate antioksidante i pomognu telu da ih upije. Dakle, ova kombinacija može da poboljša zdravstveni efekat, kažu naučnici.

Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su dvostruko bolji u smanjenju štetnog otoka u ljudskim ćelijama. Ovo oticanje, poznato kao zapaljenje, može oštetiti krvne sudove i povećati rizik od srčanih bolesti.

Autorka studije, profesorka Marijan Nisen Lund, rekla je:

– Pokazujemo da kako polifenol reaguje, njegov efekat na zapaljenje u imunim ćelijama je pojačan. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel takođe mogao da ima blagotvorno dejstvo na upale kod ljudi. Nadamo se da ćemo proučiti efekat kod ljudi.

Britanci popiju 95 miliona šoljica kafe svake godine, 181 svakog minuta. Istraživanja su pokazala da kafa smanjuje rizik od bolesti srca i jetre i može pomoći ljudima da izgube težinu.

Najnovije istraživanje ticalo tretiranja ljudskih ćelija sa zapaljenjem, dodavanja polifenola kafe, samih ili u kombinaciji sa mlečnim proteinima. Otok u ćelijama je smanjen dvostruko više kod onih koji su tretirani kombinacijom.

– Pošto ljudi ne apsorbuju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da poboljšaju njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju antiinflamatornih efekata. Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa sa povrćem ili smutiju, ako obavezno dodate malo proteina poput mleka ili jogurta – kaže profesor Nisen Lund, prenosi Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)