U trendu

Gastroenterolog otkrio koja 3 doručka trebamo izbegavati

Doručak je najvažniji obrok u danu jer prekida noćni post i on je prvi izvor glukoze, koji je potreban za povećanje nivoa energije i budnosti. Ako želimo da se energija postupno oslobađa i da unesemo važne hranjive materije, prema gastroenterologu Saurabhu Sethiju, tri doručka trebamo izbegavati.

Slanina

Slanina je visoko prerađena namirnica, puna nezdravih masti i nitrata, upozorio je doktor. Nitrati su povezani s rakom želuca i debelog crijeva.

Žitarice za doručak i granola

Granola ponekad sadrži zdrave sastojke poput voća, orašastih plodova i semenki, ali u njoj mogu biti i dodatne masti i šećeri. U nekim slučajevima, vrsta ulja koja se koristi u granoli je kokosovo, što može dovesti do viših nivoa holesterola.

Žitarice koje jedemo za doručak često imaju vrlo visok udeo šećera i malo vlakana, što znači da brzo prolaze kroz naš probavni trakt. S obzirom na to, dr. Sethi preporučuje musli.

Palačinke

Slično žitaricama, gastroenterolog je upozorio da su palačinke često pune šećera, što ih čini lošom opcijom za doručak. Osim toga, u palačinkama nema vlakana i ne nude odgovarajuću hranjivu vrednost. Ako već želite pojesti palačinke, razmotrite one napravljene od celovitog zrna pšenice i jaja, dodao je dr. Sethi.

Na kraju je rekao da je su njemu omiljena jela za doručak omlet s povrćem i hleb od celovitog zrna pšenice uz nezaslađenu kafu ili čaj, prenoi index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar