U trendu

Hit u svetu: Šveđani ovo mleko piju za dugovečnost, pravi se očas posla (VIDEO)

Posle sojinog i bademovog, novi hit je mleko od krompira koje je proizvela jedna švedska firma Trenutna cena se kreće od 3 do 5 evra po litru. Mleko od krompira je takođe i odličan izvor vlakana, vitamina B12, gvožđa i folata.

Inače, recept je preuzet od profesorke Eve Tornberg sa Univerziteta Lung koja je još 2017. proizvela neobično ukusnu i kremastu “emulziju od krumpira”. Mleko se prodaje u tri varijante: original, barista i nezaslađeno.

Proizvođači tvrde da je ovo mleko dobar izvor vitamina C, kalijuma, magnezijuma i antioksidansa, kao i da je, što je još važnije, od svih biljnih napitaka najmanje štetan za okolinu. Mleko od krompira sadrži i manje šećera i masnoća, i ne sadrži uobičajene alergene, zbog čega je odličan izbor za ljude koji su osetljivi na laktozu, gluten ili orašaste plodove.

Kako da sami napravite mleko od krompira?

Ogulite krompire i skuvajte ih. Kada su gotovi, ubacite ih u blender. Dodajte im vode do pola i malo mlevenih badema (po želji).

Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Po želji dodajte i malo ekstrakta vanile. Sve to zajedno izblendujte i stavite u posudu.

Čitav proces pogledajte u videu:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)