U trendu

Zašto treba da pijete bademovo mleko

Bademovo mleko je hranljivo piće na bazi orašastih plodova koje je postalo veoma popularno

Zbog prijatnog ukusa mnogi ga smatraju ukusnijim od drugih opcija biljnog mleka. Može da se koristi kao alternativa mlečnom mleku, pa ga možete naći u receptima za kafu, ovsenu kašu… Odličan je za one koji ne mogu da piju kravlje mleko.

Bademovo mleko i zdravlje
Bademovo mleko ima niz hranljivih materija koje unapređuju zdravlje.

Kalorije u bademovom mleku
Napici na bazi biljaka uglavnom sadrže manje kalorija od običnog mleka. Za ljude koji žele da smanje unos kalorija, prelazak na bademovo mleko može da bude odlična opcija. Međutim, mnoge komercijalne sorte bademovog mleka su zaslađene ili aromatizovane dodatkom šećera, tako da imaju više kalorija. Tako da je dobro da pročitate oznaku pre nego što kupite.

Bademovo mleko i ugljeni hidrati
Nezaslađene sorte bademovog mleka prirodno imaju malo ugljenih hidrata. Porcija bademovog mleka od 100 grama sadrži približno 0,3 grama ugljenih hidrata, od kojih su većina dijetalna vlakna. Za poređenje, ista količina mlečnog mleka sadrži oko 4,6 grama ugljenih hidrata u obliku laktoze, vrste prirodnog šećera, piše Healthline.

Odličan izvor vitamina E
Bademovo mleko je odličan izvor vitamina E, prirodno sadrži 22% preporučene dnevne potrebe za vitaminom E u porciji od 100 grama. Vitamin E je moćan antioksidans koji može da se bori protiv upale i stresa u vašem telu. Antioksidansi čiste višak molekula, koji se nazivaju slobodni radikali, koji mogu da oštete naše ćelije.

Vitamin D u bademovom mleku
Vitamin D je važan nutrijent za mnoge aspekte zdravlja, uključujući funkciju srca, snagu kostiju i imunološku funkciju, čest je u bademovom mleku.  Telo može da proizvede vitamin D kada je koža izložena sunčevoj svetlosti. Međutim, mnogi ljudi ne dobijaju dovoljno vitamina D, pa im je potreban dodatak iz ishrane.

Dobar izvor kalcijuma
Mleko je ključni izvor kalcijuma u ​​ishrani mnogih ljudi. Pošto se bademovo mleko najčešće koristi kao zamena za mlečno mleko, mnogi proizvođači ga obogaćuju kalcijumom. Obogaćeno bademovo mleko je dobar izvor kalcijuma. Kalcijum je važan mineral sa mnogim zdravstvenim prednostima, posebno za mlade i starije osobe.  Ima ulogu u rastu i održavanju jakih kostiju i zdravih nivoa krvnog pritiska. Takođe može da pomogne da se smanji rizik od preloma i osteoporoze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar