U trendu

Hrana kao rešenje za umor

Jurite na sve strane, „zujkate“ unaokolo kao pčelica (hej, pa raspust je!), plus od ludog provoda i od vrućine ne uspete ni da se naspavate… Jeste, leto je super, ali kada se kombinuju stalno jurcanje unaokolo i nesanica, dolazi do iscrpljenosti. A iscrpljenost, osim što zbog nje možete postati razdražljivi, dovodi i do povećane želje za konsumiranjem slatke hrane. Prosto da poludite koliko vam se jede slatko!
I još pomislite: hej, kažu da čokolada izaziva lepo raspoloženje, znači da je sada idealna – em ću opet imati energiju za ludovanje kad je pojedem, em se neću ponovo izdrati na drugaricu koja mi ništa nije skrivila. Lep način razmišljanja, ali ima jednu nezgodnu posledicu: možete se ugojiti. Taman ste mislili da ćete malo smršati u toku leta (pa, ko može da jede na vrućinčini?) kad ono, u školsku klupu se vratite sa još nekoliko kilograma viška; što će naročito brzo da zapaze oni koji vas tokom celog raspusta nisu videli – vi ste imali celo leto da se postepeno navikavate na svoj izgled, a oni će odjednom videti promenu, pa će uslediti neizbežno: „Joj, što si se ugojila!“ Baš i ne želite da vam tako počne novo okupljanje sa prijateljima iz škole…
Ne brinite: i za ovaj problem postoji lek, a to je da pazite šta jedete. Idealno bi, naravno, bilo da uspete da se naspavate, ali ako ne možete da izbegnete unošenje hrane zbog iscrpljenosti, obratite pažnju na to šta jedete. Nemojte zgrabiti prvi slatkiš koji se zašareni u prodavnici, jer postoje i druge namirnice koje će vam utoliti potrebu za energijom, a pri tom i usporavaju oslobađanje glukoze u krvotok, što znači da ćete energiju imati u toku celog dana i da neće dolaziti do „padova“.
Te poželjne namirnice su: hleb ili neko pecivo od integralnih žitarica, posni sir, jezgrasto voće, a ako želite nešto slatko, tu su voćni jogurt (ako uzmete onaj sa malim procentom masnoće, uzmite i nešto jezgrastog voća da ne biste vrlo brzo bili gladni) i sveže voće. Sve ovo je super hrana za leto – neće vas opteretiti, a imaćete energije za najluđi provod koji uspete da smislite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.