Hrane se zdravo, a pod većim su rizikom od moždanog udara

Rezultati najnovije studije pokazali su da vegetarijanska ishrana smanjuje rizik od srčanih oboljenja, ali povećava rizik od moždanog udara, javlja Bi-Bi-Si.

Istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Britanski medicinski žurnal, rađeno na 48.000 ljudi, obuhvatalo je njihovu ishranu i zdravstveno stanje u periodu od 18 godina.

Vegani i vegetarijanci su u proseku imali 10 slučajeva manje srčanih oboljenja na 1.000 ispitanika u poređenju sa onima koji jedu meso, ali i tri slučaja više moždanog udara.

Stručnjaci za ishranu smatraju da je, bez obzira na izbor ishrane, konzumacija širokog spektra hrane najbolja opcija za dobro zdravlje.

Polovina učesnika studije, u periodu između 1993. i 2001., bili su ljudi koji jedu meso. Posmatrano je i nešto više od 16.000 vegetarijanaca ili vegana, ali i 7.500 osoba koje od mesa jedu samo ribu.

Naučnici su ih ispitali o njihovoj ishrani i zdravstvenom stanju kada su se pridružili studiji i ponovo u 2010. godini. Beležili su njihovu medicinsku istoriju, fizičku aktivnost i da li su pušači.

Uočili su da ispitanici koji od mesa jedu samo ribu, imaju 13 odsto manji rizik od srčanih oboljenja u poređenju sa osobama koje jedu meso, dok su vegetarijanci i vegani imali čak 22 odsto manju verovatnoću.

Sa druge strane, oni na biljnoj ishrani imali su 20 odsto veći rizik od moždanog udara. Istraživači smatraju da se to može povezati sa niskim nivoom vitamina B12 u organizmu, ali naglašavaju da su za potvrdu te teze potrebna dalja istraživanja.

(„Politika“)

1 komentar
  1. Anonimni

    To nas moze uputiti da pri izbegavanju mesa ,sto ima za posledicu deficit vitamina b12 ,bez obzira na nedoumicu naucnih tvrdnnji povodom izazivaca mozdanih udara medju razlicitim tipovima ishrane ,da preporuka uzimanja kvasca kao kompleksa vitamina b,vegetarijancima nadomestuje propusten vitamin za koji tvrde da ga ima u mesu.Iako nisam izriciti vegetarijanac mislim da izbegavanjem mesa ,posebno starija populacija,vise doprinosi izbegavanju rizicnih bolesti ,kao sto je mozdani udar nego uvrstivanja mesa u ishranu zbog vitamina b12.Iako je u proslosti medicinska teorija ukljucivala neophodnost mesa u ishranu kao jedini ,najdelotvorniji proizvod apsorcije gvozdja.I uopste krvne slike. sve vise se diskutuje o takvom izricitom pristupu.

Napišite komentar