U trendu

Imaju neverovatno dejstvo: Ove namirnice zdravije su i od lekova

Fermentisane namirnice, kao što su turšija i jogurt, ne jačaju samo imunitet već smanjuju i upalne procese u telu.

Upale su normalni deo procesa zaceljenja nakon povrede ili bolesti, ali hronična upala povećana je sa rizikom od brojnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti kardiovaskularnog sistema, astma ili reumatoidni artritis.
Naučnici su istraživali da li ishrana može da umanji upalne procese, koji se inače tretiraju lekovima. Došli su do zanimljivog otkrića.

Studija sprovedena na Univerzitetu Stenford pokazala je da unošenje fermentisanih namirnica, kao što su jogurt, kiseli kupus, kefir, turšija i druge, umanjuje upalne procese u telu.

„Želimo da utvrdimo vezu između mikrobiote koja utiče na ostatak tela, na imunitet i raznovrsnost mikroorganizama u utrobi koji na njega direktno imaju direktno dejstvo“, rekla je dr Elena Ivanina, načelnica odeljenja gastroenterologije bolnice Lenoks hil u Njujorku.

Upala podrazumeva da će imuni sistem osloboditi antitela i proteine, zajedno sa pojačanim protokom krvi, kako bi pomogao telu da se zaleči. Kratkoročno upala pomaže taj proces, ali dugoročno može da ugrozi i zdravo tkivo i napravi štetu koja dalje vodi u bolesti.

„Kada se imuni sistem ne umiri, može napraviti kolateralnu štetu i tada nastaju hronične upalne bolesti“, rekao je dr Ken Kedvel, profesor mikrobiologije.

Učesnici studije podeljeni su u dve grupe. Tokom deset nedelja, jedna grupa je dodala fermentisanu hranu ishranu, a druga hranu bogatu vlaknima. Merene su ćelije imunog sistema i proteini koji ukazuju na upale.

U grupi koja je jela turšiju i jogurt, nivo 19 proteina se spustio kao i odgovor četiri tipa imunih ćelija. Porastao je broj vrsta mikroorganizama koje su imali u sistemu za varenje.

Grupa koja je jela hranu bogatu vlaknima, za koja se isto kaže da pomažu imunitet, nije, međutim, pokazala iste rezultate. Mikrobiom je ostao stabilan ali odgovor imunog sistema nije bio umanjen.

„Uzimanje hrane bogate probioticima može da podešava imuni sistem i pomaže mu da se bori protiv upale“, saopštili su autori studije.

Naučnici koji su sproveli studiju podvlače, ipak, da hrana ne može da zameni lekove ukoliko vam je potreban tretman zbog hronične upale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.