U trendu

Jača imunitet i čisti telo od toksina: Pijte samo čašu ovog napitka dnevno i zdravlje vam je zagarantovano

Zbog nezdravog načina života i loših navika,  sve više ljudi se žali na pad imuniteta, česte glavobolje, probleme sa varenjem,.. I dok neki posežu za ispijanjem rastvora na bazi sode bikarbone kako bi eliminisali navedene tegobe, drugi predlažu alkalnu vodu.

Jedna od onih koji zagovaraju tezu o ispijanju alkalne vode je i nutricionistkinja Sandra Marić Bulat.

– Iako naš organizam čišćenjem kroz bubrege i pluća nastoji da održava ravnotežu pH, kad osetimo te simptome, možemo sebi pomoći konzumacijom alkalne vode – kaže Marić Bulat.

Alkalna voda ima visoku pH vrednost, mnogo veću od obične vode za piće. Vrednost pH je broj koji meri koliko je kisela ili alkalna supstanca na skali od nula do 14.

Šta je alkalna voda?

Verovatno ste čuli neke od različitih zdravstvenih tvrdnji o alkalnoj vodi. Neki kažu da pomaže u usporavanju procesa starenja i da reguliše nivo pH tela.

Alkalna voda ima viši pH nivo od obične vode za piće. Zbog toga, zagovornici alkalne vode veruju da ona može da neutrališe kiselinu u ljudskom telu.  Pijaća voda ima neutralan pH od 7, dok se vrednost alkalne vode kreće između 8 i 9.

Zbog toga je veoma važno voditi računa o balansu. Nažalost, današnje vreme u većini slučajeva podrazumeva i svakodnevnu konzumaciju prerađenih namirnica, među kojima su najopasniji so, šećer, belo brašno, kofein i alkohol. Sve navedeno stvara kiselu sredinu u našem telu i nepovoljno utiče na zdravlje.

Kako da napravite alkalnu vodu?

Alkalna voda se može kupiti u mnogim prodavnicama. Međutim, možete napraviti alkalnu vodu i sami kod kuće. Priprema je veoma jednostavna, a potrebna su vam samo tri sastojka.

Sastojci:

  • 2 l vode
  • 2 limuna
  • 1 kašičica himalajske soli

Priprema:

Napunite veliki stakleni bokal vodom i dodajte limun koji ste prethodno isekli na kolutove. Dodajte so, pa krpom prekrijte površinu bokala i ostavite da voda odstoji 12 sati na sobnoj temperaturi.

Za početak pijte jednu čašu ove vode, kako bi se organizam privikao, a posle toga postepeno povećavajte unos, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar