Jedan deo obavezno odstranite: Obratite pažnju na izgled ćevapa i pljeskavica sa roštilja, upozorava nutricionista

Koje delove mesa sa roštilja ne bi trebalo da konzumiramo, otkrila je nutricionistkinja Marija Stajić.

Ko ne voli krmenadle, vešalice, vrat, kobasice, ražnjiće, ćevape, pljeskavice, belo pileće meso, krilca i slaninu?

Nutricionistkinja Marija Stajić je nedavno govorila za RTS Ordinaciju, gde je otkrila ključne nedoumice koje vladaju u vezi roštilja. Tom prilikom je otkrila da li meso koje je spolja dobro pečeno, a unutra roze boje, može da bude opasno.

„Crne delove bi trebalo odstraniti, to svakako nije poželjno da se jede. Kada presečemo meso, opet je jako bitno da ono unutra bude pečeno, pogotovo mleveno meso. Često je podložno kvarenju i isto tako kada kupujemo meso, treba da gledamo da bude lepe rozikaste boje, da ukoliko kupujemo ćevape ili pljeskavice, ukoliko su unutra onako sivkaste boje, to bi ipak trebalo da ne konzumiramo“, rekla je nutricionistkinja i otkrila da li je bolje pojesti krilca ili batak.

„Ja bih pre batak, ali da sa druge strane bude bez kožice, jer je i ona negde izvor masnoće i prikuplja sve što nije zdravo, ali generalno, batak možemo da kategorišemo kao crveno meso, opet lako svarljivo“, rekla je nutricionistkinja i otkrila koje piće je preporuka stručnjaka.

„Roštilj je prepun soli i mi često imamo tu potrebu da gasimo žeđ, da pijemo nešto uz roštilj. Može da prođe i neko vino, ali najbolje bi bilo da to bude obična voda ili limunada. Kisela voda može da pravi neke digestivne smetnje. Mi kad imamo alkohol, alkohol je šećer, sve to se opet zbućka zajedno i pravi probleme“, rekla je nutricionistkinja i dodala da kisela voda može da bude bogata natrijumom i da dodatno utiče na skok pritiska, piše Mondo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.