Jedan deo ove moćne biljke svi bacaju a pravo je blago za imunitet, upale i srce

Mnogi ne znaju, ali jedan deo ove moćne biljke je odličan za imunitet, upale i srce.

Bobica zove  bogata je antioksidansima i vekovima se koristi u narodnoj medicini za lečenje prehlade i drugih bolesti. Osim što je lekovita, zrela zova može se koristiti za pravljenje raznih poslastica poput pita, želea i slatkih vina.

Jača imuni sistem

Zova je bogata antioksidansima i vitaminima A, B, i C, koji su ključni za jačanje imunog sistema. Redovnim konzumiranjem zove, vaš imuni sistem postaje otporniji na infekcije, uključujući obične viruse. Analiza pet studija pokazala je da uzimanje zove unutar 48 sati od pojave simptoma može smanjiti trajanje i težinu simptoma prehlade i gripa, kao što su groznica, glavobolja i curenje nosa.

Antocijanini, pigmenti sa antioksidativnim svojstvima koji bobicama daju crvenu, plavu, ljubičastu ili crnu boju, mogu sprečiti razmnožavanje virusa gripa, smanjujući tako rizik od infekcije ili trajanje simptoma. Laboratorijska ispitivanja su pokazala da antocijanini mogu inhibirati neuraminidazu, enzim koji virusima omogućava da se repliciraju, čime se dodatno smanjuje mogućnost širenja virusa.

Smanjuje upalu

Bobice zove sadrže bioaktivne sastojke poput tanina i flavonoida, koji imaju antiinflamatorna svojstva i mogu pomoći u sprečavanju oštećenja ćelija. Stres, zagađenje, nezdrava ishrana i konzumacija alkohola ili duvana mogu izazvati upalu, koja može dovesti do oštećenja ćelija i stvaranja slobodnih radikala. Slobodni radikali su štetni nusproizvodi koji mogu izazvati hronične bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, Alchajmerovu bolest i rak.

Blagotovorno utiče na srce

Zova je bogata bioaktivnim flavonoidima, koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i sprečavanju srčanih bolesti. Studija iz 2017. godine pokazala je da su odrasli u dobi od 50 do 70 godina, koji su svakodnevno konzumirali bioaktivno piće sa bobicama zove tokom pet nedelja, imali značajan pad ukupnog i LDL holesterola u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Konzumiranje bobica ove biljke može pružiti mnoge zdravstvene benefite, od jačanja imunog sistema do smanjenja upale kao i za zdravije srce.

(danas.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.