U trendu

Jede ovu žitaricu i puca od zdravlja, evo zbog čega su „sirotinjska“ i prirodna jela bolji izbor

Još jedan dokaz da su „sirotinjska“ i prirodna jela mnogo bolji izbor za zdravlje od modernih

Sa dolaskom modernih namirnica na naše tržište i težnjom da se odreknemo jela koja važe za „sirotinjska“, većina ljudi odavno je prestala da jede proso. To je velika šteta, s obzirom na mnogobrojne prednosti koje nam ova lako svarljiva žitarica nudi.

Proso sadrži ključne amino kiseline koje pomažu izgradnji ii obnovi mišića i ćelija kože. Takođe, bogato je ugljenim hidratima koji se polako vare, pa nam brzo daje osećaj sitosti i pomaže procesu mršavljenja.

Ova žitarica sadrži i prirodne masnoće, koje su ključne za apsorpciju vitamina, uključujući karoten i vitamin D.

Kaša od prosa pomaže i zdravlju nervnog sistema, zbog vitamina B1 koji sadrži, a zbog obilja vitamina B5 stres i pritisak se lakše oslobađaju. Naročito dobro utiče na zdravlje starijih ljudi, jer pozitivno utiče na zdravlje mozga, memorije i fizičkih sposobnosti.

Proso sadrži i puno gvožđa i magnezijuma, a jedinjenja koja se u njemu nalaze pomažu čišćenju tela od teških metala i drugih opasnih supstanci koje unosimo u telo.

Kardiolozi ga preporučuju kao namirnicu koju treba jesti što češće, jer je puno kalijuma koji pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, normalizuje krvni pritisak i jača krvne sudove.

(Stil)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar