U trendu

Jedete li je: Ova namirnica od 200 dinara čuva srce, odlična je za varenje i reguliše šećer

Srbi obožavaju pasulj i odavno su poznate sve njegove zdravstvene prednosti jer je jedna od osnovnih namirnica u ishrani najdugovečnijih ljudi na svetu. Ipak, na našim prostorima manje je poznat i korišćen crni pasulj koji takođe može da učini mnogo za naše zdravlje.

Na sajtu GoodNet.org pišu zašto bi trebalo da češće jedemo crni pasulj, koji inače u prodavnicama košta oko 200 dinara za pakovanje od 200 grama. On se pritom obično ne kuva na veliko kao klasičan pasulj već se češće dodaje u jela, recimo, tortilje ili meksičke salate, a može da bude i odličan prilog, prenosi Zadovoljna.rs.

Bogat nutrijentima

Samo jedna šolja crnog pasulja sadrži 15 grama proteina, tako da je on odličan izbor za vegetarijance i vegane. Sadrži i 15 grama vlakana.

Ovaj pasulj je takođe izvor mnogih vitamina i minerala – ima 64 odsto dnevne preporučene doze folata i velike količine bakra, tiamina, mangana, magnezijuma, gvožđa i selena.

Pun antioksidanata

Crni pasulj je takođe dobar izvor antioksidanasa. Oni pomažu telu da se suprotstavi oksidativnom stresu i štite od hroničnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca, dijabetes tip 2 i neki karcinomi. Crni pasulj sadrži značajan broj polifenola – posebno antocijana koji mu daje tamnu boju – i flavonoida koji preveniraju rak.

Odličan za zdravlje srca

Pošto je crni pasulj pun vlakana i ne sadrži holesterol, pomaže u održavanju zdravlja srca. Vlakna pomažu u smanjenju količine holesterola u krvi, a vitamini u crnom pasulju mogu sprečiti nakupljanje homocisteina koji može oštetiti krvne sudove. Kvercetin u crnom pasulju takođe igra ulogu u prevenciji visokog holesterola.

Dobar izbor za dijabetičare

Hrana bogata vlaknima je dobra za dijabetičare jer snižava glukozu, a crni pasulj je takva namirnica.

Jedna studija je pokazala da antocijanini u crnom pasulju pomažu kod insulinske rezistencije i da mogu sniziti šećer u krvi.

Crni pasulj je dobar za dijabetičare i jer ne izaziva skok šećera u krvi.

Čuva zdravlje očiju

Antioksidansi u crnom pasulju su dobri za zdravlje očiju jer mogu da pomognu kod usporavanja razvoja bolesti oka poput katarakte i da čuvaju oči od oštećenja od sunca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.