U trendu

Jedino ovakav doručak pomaže vam da budete manje gladni tokom dana i izbegavate grickalice

Bezbroj puta smo čuli da je doručak najvažniji obrok u danu. Novo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition došlo je do odgovora na pitanje šta bi trebalo da jedemo kada ustanemo, kako bismo imali manji apetit tokom dana.

Rezultati su pokazali da doručak koji obiluje proteinima može efikasno pomoći u smanjivanju osećaja gladi tokom dana, ali i želje za slatkišima i grickalicama. Zbog čega je to tako?

Ukoliko preskačete doručak ili konzumirate slatke žitarice umesto proteinskog doručka, hormoni za kontrolu apetita (grelin i leptin) ometeni su u uspostavljanju odgovarajućeg kontraregularnog ritma – rezultat je taj da ćete biti gladni i nestrpljivo čekati sledeći obrok. Takođe, povećavaju se šanse za prejedanjem.

Hrane sa visokim sadržajem proteina stvara osećaj sitosti i može smanjiti aktivnost u delu mozga koja je odgovorna za žudnju sa hranom, naglašavaju istraživači:

„Doručak bogat proteinima utiče na želju za hranom kasnije tokom dana, kada je veća verovatnoća da će ljudi konzumirati grickalice sa visokim sadržajem masti ili šećera. Ovi podaci sugerišu da je doručak bogat proteinima jedna od potencijalnih strategija za sprečavanje prejedanja i poboljšanje kvaliteta ishrane zamenom nezdravih grickalica visokokvalitetnom hranom za doručak“, naglasio je jedan od istraživača, a prenosi Magazin Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar