Jedite ubedljivo NAJZDRAVIJE letnje voće!

Lubenice se najčešće setimo leti kada su vrućine, zato što pored vitamina i minerala sadrži dosta tečnosti i osvežava. Malo je poznato da lubenica sa svojim vitaminima i mineralima može značajno da doprinose našem zdravlju. Šteta je što je ne možemo imati na trpezi tokom cele godine.

Voće ili povrće?

Kada se kaže lubenica, većina smatra da se radi o voću, a ona u stvari spada u povrće iz porodice krastavaca.

Lubenicu neki zovu i bostan, a latinski naziv je Citrullus lanatus. Poreklom je iz Afrike, a uzgajanje lubenice kao domaće vrste počelo je u Egiptu.

Koristi se u ishrani širom sveta, a veliki proizvođači su: Kina, Turska i Rusija, a od evropskih zmalja: Grčka, Makedonija, Italija i Španija.

To je jednogodišnja zeljasta biljka, najčešće loptastog oblika, pretežno zelene boje sa šarama ili prugama. Unutrašnjost lubenice je najčešće crvene ili narandžaste boje, mada postoje i žute lubenice (luben-dinje).

Lubenica može imati težinu i do 25 kg, a u sebi sadrži dosta korisnih supstanci i preko 90% vode. Zbog malog broja kalorija pogodna je za dijetalnu ishranu…

Otkrivamo zašto je baš lubenica super hrana

Ranijih godina kod nas se mogla naći na trpezi u periodu jun-avgust, ali zavaljujući staklenicima i plastenicima (i uvozu iz drugih zemalja) može se naći na pijaci i trgovinama od proleća do kasne jeseni.

Sastojci

Malo ljudi zna da lubenica pored vode a malo kalorija, sadrži i korisne sastojke od kojih navodimo neke:

azotnu kiselinu

bakar

beta karoten

biljna vlakna, masti i hormone

vitamine: A, B-kompleksa i C

gvožđe

glutation

eterična ulja

jod

kalijum

kalcijum

likopen

magnezijum

mineralne soli

organske kisline

proteine

folate

fosfor

celulozu

cink

šećer

U ishrani

Za ishranu koristimo plod lubenice, a lekovit je i sok od lubenice ili kombinacija sa sokovima od drugog voća… Lubenica se koristi za spremanje slanih, slatkih jela i salata, a kod nas je poznata uglavnom kao poslastica i desert. Pored ploda i soka, u Africi se koriste i semenke za neke vrste hleba.

Lekovitost

Lubenica veoma povoljno deluje na organizam kada su u pitanju razne bolesti i tegobe: anemija, arteroskleroza, bolesti disajnih organa, artritis, bolesti zuba i usne šupljine, bolesti srca i krvnih sudova, glavobolja, gojaznost, gubitak pamćenja, psihički problemi, edem, impotencija i neplodnost, mamurluk, neke vrste raka, pad imuniteta, povišena temperatura, problemi sa bubrezima, bešikom i mokraćnim kanalima, problemi sa zglobovima i kičmom, problemi sa crevima i organima za varenje, problemi sa prostatom, problemi u trudnoći, skorbut, hemoroidi, herpes i celulit.

Lubenica se može koristiti kao diuretik, za opekotine, za ujede insekata, za neke bolesti kože, kod uganuća i istegnuća deluju obloge sa sokom od lubenice ili obloge od kore lubenice.

Lubenica poboljšava PH vrednost krvi, a krvne sudove čisti od masnih naslaga.

Kod dijabetičara i prilikom problema sa trigliceridima, treba voditi računa o količini lubenice koja se jede.

Preporuke

Lubenica je korisna namirnica, prirodni lek za detoksikaciju i antioksidans za prevenciju mnogih bolesti.

Velika je korist od lubenice tokom leta, pri velikim vrućinama, posle obilnog znojenja, zato što nadoknađuje izgubljenu tečnost i minerale.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.