Jedite uvek ove namirnice i pružite svojoj koži preko potrebnu zaštitu tokom leta

U studiji Medicinskog centra Univerziteta Teksas iz 2017. godine istraženo je kako određene namirnice mogu pomoći u zaštiti kože od sunčevih zraka tokom leta. Istraživanje naglašava da ishrana može biti ključna za prilagođavanje našeg tela spoljnim uslovima tokom godišnjih doba, prema navodima Healthline-a.

Prema doktoru Josephu S. Takahashi-u, šefu neurologije na Peter O’Donnell Jr. Institutu za mozak Medicinskog centra Univerziteta Teksas, naša koža ima svoj „sat“ koji reguliše proizvodnju enzima za popravku oštećenja od UV zračenja. Studija iz 2017. godine pokazala je da unos hrane u neobično vreme može poremetiti ovaj dnevni ciklus, što može imati štetne posledice na kožu, prenosi klix.ba

Prema Takahashi-jevim rečima u saopštenju za javnost, redovna ishrana može bolje zaštititi kožu od UV zraka tokom dana u poređenju s nepravilnim rasporedom obroka koji može poremetiti „sat“ za kožu.

Dakle, umesto da jedete kasnu večeru, preporučuje se da u ishranu uključite određene namirnice koje su prijateljske prema koži kako biste dodali dodatnu zaštitu od sunca:

1. Borovnice: Ove bobice su bogate snažnim antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti kožu usled izlaganja suncu i stresa. Posebno su korisne divlje vrste borovnica. Takođe su odličan izvor vitamina C, koji može pomoći u sprečavanju bora nakon izlaganja suncu.

2. Lubenica: Iako se paradajz obično povezuje s likopenom, antioksidansom odgovornim za crvenu boju, lubenica zapravo sadrži još više likopena. Likopen apsorbuje UVA i UVB zračenje, mada može potrajati nekoliko nedelja redovne konzumacije da bi koža postala bolje zaštićena, prema studiji iz 2012. godine.

3. Orašasti plodovi i semenke: Orašasti plodovi poput oraha, semenki chia i lana bogati su esencijalnim omega-3 masnim kiselinama, koje su važne za zdravlje kože. Omega-3 masne kiseline pomažu u održavanju integriteta kože i deluju protiv upala, što je posebno korisno nakon izlaganja suncu.

4. Šargarepa i lisnato povrće: Naše telo pretvara beta-karoten u vitamin A, koji je ključan za zdravlje kože. Meta-analiza iz 2007. godine pokazala je da beta-karoten pruža prirodnu zaštitu od sunca nakon 10 nedelja redovnog unošenja.

Ove namirnice ne samo da mogu doprineti zaštiti kože od sunca, već i poboljšati opšte zdravlje kože tokom letnjih meseci. Integracija ovih namirnica u redovnu ishranu može biti korisna kao dopuna klasičnim metodama zaštite od sunca poput korišćenja krema sa zaštitnim faktorom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.