Jin i jang u ishrani

Jedno od makrobiotičkih načela u ishrani jeste podela hrane na jin-namirnice i jang-namirnice. To isprva zvuči misteriozno i egzotično. Da li je reč o nekom nerazumljivom načelu nutricionista, ili o nečemu prilično jednostavnom i šta to zapravo znači?
Četiri su faktora na osnovu kojih se određuje da li neka vrsta hrane spada u jin ili jang grupu:

  • Kako neko povrće ili voće raste – misli se na smer rasta kao i na brzinu rasta.
  • Gde se određena namirnica uzgaja – da li u krajevima južne ili zapadne hemisfere.
  • Koliko sadrži natrijuma i kalijuma.
  • Kakav uticaj određena hrana ima ljudsko telo – da li ga "zagreva" ili "hladi".

Uopšteno, jin hrana je „hladna“, manje slana, sadrži kalijum; ako je reč o biljkama, one su krupne, i/ili rastu iznad tla. Jang hrana je „topla“, sadrži više natrijuma, plodovi koji se svrstavaju u ovu grupu su sitniji i rastu ispod zemljine površine.
Ima mnogo načina, poručuju makrobiotičari, za kombinovanje namirnica dveju grupa da bismo uspostavili ono što i jeste cilj čitavog tog truda – ravnotežu u ishrani. Na primer – poželjno je jesti „toplu“ hranu kada je hladno, i obrnuto.
Šta u stvari, nezavisno od oblasti ishrane, predstavlja taj toliko pominjani simbol jina i janga? On se odnosi na mnoge životne sadržaje, na stalno preplitanje suprotnosti koje jedna bez druge ne mogu. A to je upravo ono što donosi životnu dinamiku. Pozitivno i negativno, ženstveno i muževno, aktivno i pasivno, suprotnosti su svuda oko nas, kao i u nama.
Stručnjaci za makrobiotiku primenili su ovu drevnu kinesku podelu na ishranu rukovodeći se suprotnim ili različitim osobinama namirnica koje jedemo. Prema njihovom mišljenju, u jang se mogu svrstati sledeće vrste hrane: meso, sirevi, jaja, morski plodovi, živinsko meso itd. Jin namirnice bile bi: med, šećer, sladoled, tropsko voće i povrće, mleko, jogurt itd.
Primećujete da nisu pobrojane one grupe namirnica koje se preporučuju u makrobiotičkoj ishrani. Zašto? Zato što baš te preostale poželjne namirnice sadrže dovoljno i jin i jang elemenata, tako da se ne bi mogle u potpunosti svrstati ni u jednu ni u drugu grupu.
A to je upravo ono čemu makrobiotičari teže: ravnoteži u ishrani!
Koje bi konkretno bile namirnice koje su i jin i jang i koje zadovoljavaju nekad suprotne potrebe organizma? Žitarice, povrće, mahunarke, alge, prirodni sveži začini i dr.
Čak i ako niste strogi kad je ishrana u pitanju, pronađite malo ravnoteže. To može samo pozitivno uticati na vaše zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.