U trendu

Kafa sa ovom sirovom namirnicom je novi hit u svetu, nekima je čak i jutarnji obrok

Poslednjih godina prva jutranja kafa ima brojne varijante, a sve više je onih koji prate nove trendove.

Ranije su savetovali da u šolju jutarnje kafe dodate malo butera ili kokosovog ulja, kako biste se napunili energijom za ostatak dana. Ipak, nikako nije pametno da obrok menjate napitkom, bez ozbzira na kaloričnost.

U svakom slučaju, jedan od trendova, koji je aktuelan poslednjih godina je prevazišao sve. Naime, umesto butera i kokosovog ulja sada predlažu da u kafu ubacite sirovo jaje. Ova praksa već uveliko je prisutna u Bugarskoj, Skandinaviji i Vijetnamu, a sve je popularnija među trkačima i sportistima širom sveta.

Mnogi ljudi već piju kafu pre treninga, kako bi imali više energije za napor koji ih očekuje. Ali, da li smo stvarno toliko zauzeti da ne možemo normalno da doručkujemo, nego moramo da dodajemo hranu u kafu?

Da li je uopšte bezbedno staviti sirovo jaje u kafu?

Naime, toplota kafe je nakon kuvanja oko 93 stepena Celzijusa, što je dovoljno da se jaje skuva (za to je potrebno da bude viša od 70 stepeni Celzijusa).

Dakle, ako to uradite kako treba verovatno se nećete zaraziti salmonelom. Dakle, ako biste eventualno voleli da probate ovaj neobični „specijalitet“, znajte da u tome nema ništa loše. Jaja su puna proteina, a ni kafa u umerenim količinama neće da vam šteti.

Ali, protein bi trebalo da se unosi posle treninga, kako bi se telo brže oporavilo, a kafa nije preporučljiva nakon vežbanja jer telo treba da se odmori i oporavi, a ne da se iznova stimuliše.

Nutricionisti predlažu da kofein unosite pre vežbanja, a oko 30 minuta posle jutarnjeg treninga je preporučljivo da pojedete zdrav doručak koji sadrži protein, poput jaja, i neku vrstu složenih ugljenih hidrata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.