Kajsije su zlata vredne i jako je važno da ih jedete: Evo kakve koristi ovo letnje voće ima za telo

Kajsije su super zdrave, a evo i zašto

Kajsije su ovih dana zvezde pijace – baš kao da je svaku zlatnožutu voćku dotaklo sunce. Ukoliko volite ovo slasno voće, ne treba vas ubeđivati da bi trebalo da uživate u njemu, ali nije naodmet ponoviti šta sve sadrži i zašto je važno da ga uvrstite u letnju ishranu.

Ovo letnje voće ima impresivan nutritivni profil. Nutricionisti preporučuju da ih uključite u svakodnevnu ishranu kako biste svome organizmu podarili sve njhihove blagodeti.

Kajsije imaju poseban ukus i bogate su hranljivim materijama i vitaminima, sadrže puno minerala. Meso kajsije je meko i sočno, što ove plodove čini savršenim tokom vrelog letnjeg dana.

Ovo voće gaji se od davnina, a prvi put je kultivisano pre oko 4.000 godina. Kajsije su kasnije stigle na Merideran, pa su se potom proširile po celom svetu. Danas postoji nekoliko različitih sorti kajsija i svaka ima svoje nutritivne prednosti.

A šta sve imaju kajsije? Koliko imaju kalorija?

Kada je reč o kalorijama, kajsije spadaju u voće koje možete jesti bez straha da ćete se ugojiti.

Cela kajsija može da sadrži:

  • 17 kalorija
  • 1 gram proteina
  • 0 grama masti
  • 3 grama šećera

Bogate su vitaminom A i beta-karotenom, koji deluju kao antioksidansi. Odličan su izvor flavonoida, antioksidansa koji pomaže u borbi protiv zapaljenja u telu. Sadrže i vitamin C, vitamin E, kalijum, lutein, cink, gvožđe i magnezijum.

Kakve koristi kajsije imaju za telo?

Zbog velike količine vitamina i flavonoida, kajsije imaju značajne prednosti kada je reč o borbi protiv slobodnih radikala, dok flavonoidi imaju protivupalno dejstvo. Sadrže kalijum, mineral koji igra važnu ulogu u funkciji nerava i mišića, a utiče na pravilan rad srca.

Antioksidansi u kajsijama pomažu u sprečavanju starenja kože.Istovremeno, vitamin E i C podržavaju zdravlje ćelija smanjujući znake ranih bora i poboljšavajući elastičnost kože.

Beta-karoten je takođe antioksidans koji štiti kožu od UV oštećenja. Bogate vitaminom A, beta-karotenom i drugim karotenoidima, kajsije su odlične za dobar vid jer lutein povoljno utiče na mrežnjaču i sočivo.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, kajsije poboljšavaju varenje. Oni pružaju obilje dijetalnih vlakanakoja pomažu u radu digestivnog trakta. Sadržaj rastvorljivih vlakana pomaže digestivnom traktu da zadrži dovoljno vode i podstiče funkciju dobrih bakterija. Nerastvorljiva vlakna u kajsijama su takođe dobra za nivo zdravih crevnih bakterija, piše EatThis.com.

Kajsije imaju kratak vek – od juna do avgusta. Sada ih ima ih u izobilju, nemojte to da zanemarite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.