U trendu

Kakao poboljšava memoriju

Koliko često uzimate kakao? Nekada je kombinacija kakaa i mleka bila obavezna za laku noć klincima i klincezama. Danas, čini se da ga retko ko više konzumira. Eventualno još završi u kolačima.
Ipak to biste morali da promenite!
Naučnici s katedre za medicinu Univerziteta Kolumbija otkrili su da kakao poboljšava pamćenje i to zahvaljujući jednom bioaktivnom sastojku iz koji utiče na povratak memorije čiji je gubitak povezan sa starošću. Oni su objavili spomenute rezultate koji se baziraju na otkirvenom efektu flavonoida na starenje ljudskog mozga.
Proučavanjem 37 osoba, starih između 50 i 69 godina, otkrili su da li flavonoidi iz kakaa pomažu pri pojačavanju moždanih funkcija i kongitivnog performansa, i to tako što su im davali visoke i niske doze tih sastojaka u periodu od tri meseca.
„Ako je ispitanik imao memoriju jednog 60-godišnjaka na početku ispitivanja, nakon tri meseca njegova memorija više je ličila na onu jedne 30. ili 40. godina stare osobe.“, kaže autor studije Skot Smol.
Oni koji su konzumirali visoke doze ovog sastojka imali su mnogo o bržu memoriju, od onih koji su dobijali malu dozu tog sastojka kakaa.

 

 

Izvor: Ordinacija.hr

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.