U trendu

Kako pravilno ispržiti luk da sačuvate sve hranljive materije

Luk, iako često zauzima skromno mesto u svetu kulinarstva, nosi sa sobom obilje hranljivih materija i lekovitih svojstava.

Potrebno je čuvati ga na hladnom, suvom i tamnom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Ovo će sprečiti prerano truljenje ili gubitak hranljivih materija.

Zašto je važno znati kako pržiti luk?

Poznato je po visokom sadržaju vitamina C, koji igra ključnu ulogu u jačanju imunog sistema. Takođe sadrži vitamine B kompleksa kao što su folna kiselina i tiamin, koji su ključni za metabolizam i energetske procese u telu.

Minerali kao što su cink, fosfor i magnezijum takođe su prisutni u luku i doprinose održavanju zdravih kostiju, nervnog sistema i opšte ravnoteže tela.

Pored toga, to je jedan od retkih izvora organskog selena, koji ima jaka antioksidativna svojstva i može pomoći u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala, prenosi Citymagazine.si.

Alicin, jedinjenje sumpora

Luk njemu duguje svoj karakterističan miris. To je njegova ključna komponenta, kojoj pripisujemo mnoga lekovita dejstva. Alicin ima antiinflamatorna, antibakterijska i antioksidativna svojstva koja pomažu u borbi protiv različitih bolesti i jačaju opšte zdravlje organizma.

Kako pravilno pržiti luk

Pravilna priprema luka igra ključnu ulogu u održavanju ovih nutritivnih vrednosti.

Nakon seckanja crnog luka, preporučuje se sačekati 10 minuta da se alicin stabilizuje pre nego što pređete na dalju pripremu jela.

Takođe je važno znati da kratko vreme pečenja luka može da umanji njegov zdravstveni efekat, jer visoka temperatura utiče na alicin, važnu komponentu lekovitih svojstava luka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.