U trendu

Kako se rešiti lošeg zadaha uz samo nekoliko prirodnih namirnica

Hronični neprijatan zadah ima više uzroka, a to su najčešće nakupljanje bakterija u ustima, na primer zbog loše oralne higijene, loše ishrane, parodontalne bolesti, karijesa, hronično suvih usta (stagnacija pljuvačke), pušenja i upotreba duvana, infekcije usta, nelečenog zubnog karijesa, a ponekad i ozbiljnijih medicinskih stanja poput bolesti jetre ili dijabetesa.

Ovo vam može pomoći da se rešite lošeg zadaha

Jedite limun. Pokazalo se da limunov sok ima fitohemijske, antimikrobne i antioksidativne aktivnosti koje mogu pomoći u suzbijanju bakterija i gljivica i smanjuju upalu u ustima.

Pijte puno vode. Suva usta mogu uzrokovati loš zadah jer je suvoća plodno tlo za bakterije koje proizvode smrdljiva jedinjenja.

Jedenje peršuna je takođe efikasno u borbi s neprijatnim zadahom jer je peršun bogat hlorofilom koji pomaže da se neutrališe loš dah i deluje osvežavajuće. Isti učinak ima sok od svežeg krastavca i celera.

Konzumirajte više zdravih masnoća, poput organskog, devičanskog maslinovog ulja, semenki, orašastih plodova i ribe. Ali ako uzrok lošeg zadaha ne nestaje ni nakon promene prehrambenih navika, najbolje je posavetovati se s lekarom oko drugih mogućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.