U trendu

Kardiolozi se maksimalno trude da ne jedu ovih 9 namirnica – a vi?

Svakog dana kardiolozi svedoče posledicama koje loša ishrane ostavlja na zdravlje srca.

I dok povremeno uživanje u pojedinim namirnicama nije opasno, sve više od toga može biti.

Ovo su namirnice koje kardiolozi pokušavaju da ne jedu.

1. Procesuirano meso

Izraz „prerađeno meso“ odnosi se na proizvode kojima je trajanje produženo dimljenjem, soljenjem ili dodavanjem aditiva. Stručnjaci su „crveno meso“ definisali kao ne prerađeno meso, poput govedine, hamburgera, jagnjetine ili svinjetine. Dženifer Hajdi, kardiolog i profesor medicine u Njujorku kaže da takvim namirnicama nikada ne prilazi jer konzumacija prerađenog mesa značila je i veće šanse za srčana oboljenja, ali i za dijabetes.

2. Crveno meso

„Taj predivan odrezak na vašem tanjiru je pun natrijuma, holesterola i zasićenih masnoća“ napominje dr. Hajdi i  dodaje da uvek svojim pacijentima savjetuje da crveno meso jedu samo jednom mesečno. Ipak, ne naručujte meso u restoranima nego ga pripremajte sami, piše Ordinacija.hr.

3. Čips od krompira

Ove grickalice su, savetuje lekarka, takođe pune masnoća i soli. Studija objavljena u magazinu New England Journal of Medicine ističe da 99 posto ljudi na svetu dnevno unese u organizam više od 2000 mg natrijuma što je za 500 mg više od preporučene dnevne doze. Savetuje da bolje za grickanje odaberete kokice koje ćete sami pripremiti.

4. Pica

Pici se svi radujemo, ali na žalost sve što ćemo od nje dobiti je jedan veliki ugljeni hidrat uz dodatak natrijuma i prerađenog sira, smatra dr. Hajdi. Ne morate se odreći omiljenog jela ali ga možete pripremati sami i paziti koje sastojke dodaj​e​te.

5. Gazirani dijetalni napici

Sindu Koši, dr, kardiolog iz Mičigena, kaže kako je običan napitak te vrste bolji od onog dijetalnog:

„Sastojci u tom napitku su zapravo puno gori od onih u običnom napitku i zbog veštačkih zaslađivača ćete samo želeti još slatkoga“.Ovakav napitak će na kraju podstaći gojenje što je rizičan faktor za razvoj kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa…

6. So

Natrijum hlorid, što je drugi naziv za kuhinjsku so, nalazi se u mnogim proizvodima, naročito onim prerađenim. Zbog toga, ne možemo da budemo sigurni koliko tačno soli unosimo na dnevnoj bazi, ali ako se većinom hranite prerađenim namirnicama, savetuje se da unos soli ipak ograničite na 2 grama. Prekomeran unos soli u organizam može dovesti do neželjenih kardiovaskularnih incidenata.

7. Energetski napici

Iako se promovišu kao zdravi, ovi napici nisu tako zdravi jer kombinacija sastojaka u njima podstiče ubrzan rad srca. Srcu će štetiti i neprospavane noći koje slede nakon uživanja u većim količinama ovog napitka.

8. Beli hleb

Beli hleb, testenina, beli pirinač i sve što sadrži skrob dr. Koši izbegava: „Želite da smanjite unos ovakvih namirnica jer se pretvaraju u šećer u organizmu, a previše šećera vodi do gojaznosti. Gojaznost uništava zdravlje srca“.

9. Žitarice u kutiji

Ponavljamo – šećer je loš kako za obim struka tako i za zube, ali nam je i jasno da ovim rečima nismo „ubili“ vašu ljubav prema njemu… Ovakve namirnice su pune šećera, a jedna  studija pokazala je da osobe koje kalorije u organizma unose putem šećera (17-21 posto kalorija) imaju 38 posto veće šanse da će patiti zbog kardiovaskularnih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (5)