U trendu

Kašičica meda pre spavanja dovodi do 8 pozitivnih promena u organizmu: Već posle nedelju dana primetićete ovo

Med se zbog svoje nutritivne vrednosti koristi od davnina. Takođe je utvrđeno da je koristan u lečenju mnogih kliničkih stanja.

Evo do kojih pozitivnih promena može dovesti uzimanje samo jedne kašičice meda dnevno.

Pomaže kod prehlade

Mnogi ljudi imaju naviku da koriste med kao prevenciju u borbi protiv gripa i prehlade.

Vitamini, minerali i aminokiseline u medu mogu pomoći u jačanju imuniteta i smanjenju rizika od lakših bolesti. Stoga ne čudi što med može biti posebno koristan zimi, ali samo ako ga pravilno konzumirate.

Dublji i mirniji san

Med sadrži triptofan. Ovaj nutrijent je jedan od neophodnih za naše telo. Triptofan je deo strukture dva hormona – melatonina, koji podržava normalan san, i serotonina, koji uravnotežuje nivo anksioznosti.

Za one koji se često bude noću, uzimanje kašičice meda pre spavanja je dobra opcija da telo ostane opušteno tokom cele noći.

Pomaže u smanjenju krvnog pritiska

Neka istraživanja su pokazala da med može pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Jača imunitet

Ovo je jedno od najpoznatijih svojstava meda i glavni razlog zašto se konzumira zimi tokom sezone prehlade i gripa.
Ako želite da smršate, ali ne na bilo koji način, već na bezbedan način, ubrzanje metabolizma će vam pomoći.

Pomaže kod mršavljenja

Brži metabolizam znači da telo troši više energije i samim tim sagoreva više masti. Med ima sposobnost da ubrza metabolizam. Ako ga konzumirate pre spavanja, vaše telo će provesti celu noć sagorevajući deo viška masti koje ima i na taj način će vam pomoći da smršate.

Pomaže u borbi protiv kašlja

Kašalj može da izazove problem sa uspavljivanjem, posebno kod dece. Med ima antiinflamatorne supstance koje smanjuju iritaciju grla i pomažu u smanjenju kašlja. Jedan od načina upotrebe ovih supstanci je da se kašika meda razblaži u čaši tople vode i popije se pre spavanja.

Usporava starenje

Jedan od najboljih načina da usporite prirodno starenje ćelija vašeg tela je da jedete hranu bogatu antioksidansima. Na primer, da biste smanjili znake starenja kože, možete napraviti masku za lice sa medom, naneti je na lice i nakon 20 minuta isprati toplom vodom.

Pomaže kod depresije

Med sadrži polifenol, supstancu koja ograničava i reguliše određene reakcije koje se javljaju u mozgu. Držanje ovih reakcija pod kontrolom može smanjiti rizik od razvoja depresije, piše Brightside.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.