Kobne greške koje pravimo pri kuvanju zamrznutog povrća

Mnogim ljudima se dogodilo da prekuvaju zamrznuto povrće, zbog čega izgubi svoju hranljivost, teksturu i boju. A upravo je to bitno zadržati i nakon kuvanja. Kako izbeći te greške?

Važan je odabir zamrznutog povrća

Kad uzmete pakovanje povrća, proverite da li se širi u kesici ili ostaje skupljeno na jednom mestu. Ako je u pitanju jedna ili više većih komada smrznutog povrća, to uglavnom znači da je tokom transporta bilo odmrzavano, te ponovo zamrzavano, što uzrokuje gubitak hranjivosti i dehidraciju koja utiče na boju, ukus i čvrstoću.

Sveže povrće je dok još ima najveći nivo hranjivosti, a kada osetite osetite svaki pojedinačni komadić povrća u kesici to znači da je proizvod zadržao svoj početni kvalitet.

Bitno je i s čim poslužujete povrće. Jela koj se peku u rerni i supe obično sakriju teksturu smrznutog povrća.

Stručnjaci ne preporučuju mešanje svežeg i zamrznutog povrća, prenose mediji.

  • Nemojte da otapate povrće pre kuvanja jer će tako biti gnjecavo.  Povrće će se otopiti tokom kuvanja. Jedini izuzetak su zeleno povrće i kukuruz.
    Ipak, postoje recepti za koje ćete morati unapred otopiti povrće bez obzira bilo bilo zeleno ili ne.
    Vodite računa i da smrznuto povrće u pravom trenutku dodate jelu koje kuvate. Imajte na umu da se smrznuto povrće brže kuva od svežeg.
    Izuzetak su veliki komadi povrća koji su zamrznuti u sredini.
    Izbegavajte mikrotalasnu prilikom kuvanja povrća.
  • Još jedna česta greška je predugo držanje smrznutog povrća u zamrzivaču. Smrznuto povrće gubi ukus i boju u zamrzivaču, ali tek posle dužeg vremena npr osam do 12 meseci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.