U trendu

Koju hranu nikako ne bi smeli da unosimo na prazan želudac: Može da napravi velike probleme

Doručak je najvažniji obrok u danu jer nam daje energiju koja nam je važna za ceo dan i ne preporučuje se preskakati ga.

Takođe je ključno šta unosimo u svoje telo na prazan želudac jer nam brojne namirnice mogu izazvati mučninu, kiselinu i nadutost i uzrokuju umor i tromost.

Šta ne bismo smeli da pojedemo na prazan želudac?

Jogurt

Mnogima je teško zamisliti doručak bez omiljenog mlečnog napitka. Ali jogurt sadrži zdrave mlečne bakterije koje ne stižu do creva kada se pije na prazan želudac. Savet je da se pre konzumacije jogurta obvezno nešto pojede.

Banane

Voće je dobar izbor namirnice na prazan želudac, ali ne i banana, koja može dovesti do naglog porasta šećera u krvi, a potom i do njegovog brzog pada. Neke osobe će zato imati napade gladi kasnije tokom dana.

Citrusni plodovi

Limun, narandže, grejp i mandarine su puni vitamina C. Ali kiselina koju sadrže može napasti sluzokožu i uzrokovati bolove u ustima i grlu. Od svih citrusa jedino se preporučuje limun razblažen s vodom.

Hladni gazirani napici

Ako se konzumiraju na prazan želudac, hladna gazirana pića mogu izazvati oštećenje sluznice membrane i smanjiti dotok krvi u želudac. Posledica toga je usporena probava i tegobe u predelu stomaka.

Testo s kvascem

Kvasac, naročito ako se konzumira ujutro, može da iritira želudac i uzrokuje jaku nadutost i probavne smetnje. Dakle, ujutro izbegavajte peciva i lisnato testo.

Palačinke

Šećer koji se dodaje većini prerađenih namirnica i drugi zaslađivači imaju isti efekt na jetru kao i konzumacija velike količine alkoholnih pića. Šećer iz voća je prihvatljiv jer sadrži biljna vlakna, ali velike količina fruktoze može preopteretiti jetru. Palačinke sa slatkim sirupom ili krofne nisu dobar način da počnemo dan.

Sirovo povrće – posebno paradajz i krastavac

Paradajz je odličan izvor vitamina C, ali sadrži i visok nivo taninske kiseline koja povećava kiselost u želucu i može dovesti do pojave čira. Gastritis i nadutost su jaki nakon konzumiranja krastavaca na prazan želudac. Sirovo povrće obiluje vitaminima i mineralima, ali nikako se ne preporučuje za doručak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar