U trendu

Koliko su zdravi, toliko su i – opasni

Oni su veoma važni, ako ne i ključni, u izgradnji jakih kostiju i zdravih mišića, većina to već zna.

Međutim to je samo delimično tačno, jer i najbolje namirnice kada se konzumiraju u velikim količinama mogu da imaju negativan uticaj na naše zdravlje.

Danas, kada sve više populacije ima neki oblik negativne reakcije na mlečne proizvode, treba paziti na količinu i kvalitet proizvoda koji se konzumiraju.

Prema istraživanju Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u, 65 posto odraslih ima neki oblik intolerancije na laktozu. Kada bi se to gledalo globalno, govorimo o tri od četiri čoveka na svetu.

Simptomi intolerancije mogu uključivati mučninu i u težim slučajevima povraćanje nakon konzumiranja većine mlečnih proizvoda koji sadrže laktozu, poput sladoleda, sira, mleka i drugih proizvoda.

Takođe se preporučuje da se, bez obzira na popularni trend, nikako ne treba odlučiti na konzumiranje sirovog mleka.

Previše mlečnih proizvoda može izazvati osećaj nadutosti i probleme sa varenjem. Čak i ako se ne osećamo loše posle njihove konzumacije, mlečni proizvodi mogu, u slučaju intolerancije na laktozu, da izazovu neželjena dejstva poput dijareje, grčeva i nadutosti.

Ako ne možemo jednostavno da svarimo laktozu, naš probavni sistem aktivira bakterije u crevima koje se koriste fermentacijom da bi obavile posao. Taj proces može da dovede do nadutosti i pojave gasova.

Još jedna od stvari o kojoj se ne priča toliko često je povezanost mlečnih proizvoda sa kožom. Hormoni koje možemo da pronađemo u komercijalnim mlečnim proizvodima mogu da pogoršaju stanje kože i prouzrokuju akne.

Čak i ako varenje laktoze ne stvara problem, možemo da osetimo druge nuspojave zbog hormona rasta koji se stavljaju u proizvode. Veruje se da ti hormoni mogu da poremete nivo insulina i posredno prouzrokuju probleme sa kožom.

Punomasni mlečni proizvodi su zdravi, ali i oni imaju svoju negativnu stranu. Prevelika konzumacija istih može da nas dovede u problem sa kalorijama.

Iako je većina mlečnih proizvoda nutritivna i bogata vitaminima i mineralima, često sadrži i velike količine masti. To nije uvek loše, ako osoba ima zdravu telesnu težinu, ali ako pokušavate da se oslobodite viška kilograma, ovo bi mogao da bude problem.

Mršavljenje je povezano sa deficitom kalorija u ishrani i treba najviše obratiti pažnju na sitne proizvode, poput sira, jer nas oni u trenutku mogu dovesti u problem.

(Healthline , N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.